állás kalauz

Támogatják a fogyatékossággal élők foglalkoztatását

Támogatják a fogyatékossággal élők foglalkoztatását

Kép forrása: pixabay.com

Egy ezer ember megkérdezésével készített kutatás eredménye alapján a magyarok 88 százaléka támogatja, hogy a munkahelyeken munkalehetőséget biztosítsanak a fogyatékossággal élők számára. A megkérdezettek 84 százaléka úgy véli, hogy a fogyatékossággal élők elhelyezkedési problémáinak nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

 

Elhelyezkedési nehézségek

Az álláskeresés egyébként sem egyszerű, bár hazánk közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jelen a munkanélküliség. A fiatalok sokszor kivárnak, hogy megtalálják a számukra ideális állást, az 50 év feletti álláskeresők pedig nehezen tudnak elhelyezkedni. Vannak azonban olyanok, akik számára az álláskeresés még nehezebb. Ilyenek a fogyatékkal élők, akik hiába keresnek, hiába képzettek, sokkal nehezebben találnak állást.

A kutatás során megkérdezettek 56 százaléka úgy vélte, hogy olyan vállalati programokat kellene szervezni, melyek segítik a fogyatékkal élők beilleszkedését. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása egyre nagyobb elvárás a munkáltatókkal szemben, mint ahogy az is, hogy akadálymentes környezetet alakítsanak ki. A közvélemény ezen a véleményen van.

Az embereket arról is megkérdezték, hogy ők tesznek-e valamit fogyatékossággal élő embertársaikért. A lehetőségek mindenki számára adottak, az önkénteskedés mellett anyagi támogatással és a mindennapokban nyújtott segítségnyújtással is tehetünk fogyatékos embertársainkért. A válaszadók harmada egyáltalán nem nyújt ilyen típusú segítséget, hatvan százalékuk alkalmanként, míg tíz százalékuk rendszeresen, legalábbis saját bevallásuk szerint.

A cégek nyitottak

A cégek egyre nyitottabbak a fogyatékossággal élők foglalkoztatására, de hogy kik is a megváltozott munkaképességűek? A törvény szerint az, aki tartósan egészségkárosodott vagy fogyatékos, egészségkárosodásának mértéke több mint 40 százalék hivatalos szakvélemény alapján vagy fogyatékossági támogatásban, illetve vakok személyi járadékában részesül. A fogyatékossággal élők számára a munka nem csak a fizetést jelenti, hanem emberi kapcsolatokat, valahova való tartozást is, így ők általában sokkal elkötelezettebbek egy-egy munkahely iránt. Az álláskeresést sok szervezet is segíti, és egyre több cég kötelezi el magát a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása mellett. A munkahelyen fontos a beilleszkedés elősegítése, érzékenyítő tréningek tartása, melyek során megtanulhatják a cég dolgozói, hogy mit is jelent sérültként élni.

(LM)