állás kalauz

Munkahelyi rugalmasság: A részmunkaidős foglalkoztatás előnyei és hátrányai. A Jooble szakértői véleménye

Munkahelyi rugalmasság: A részmunkaidős foglalkoztatás előnyei és hátrányai. A Jooble szakértői véleménye

Kép forrása: hu.jooble.org

A rugalmas munkavégzés a koronavírus-járvány elterjedése óta nem ismeretlen fogalom. A részmunkaidős állások Magyarországon is egyre népszerűbbek. Hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez a fajta rugalmas munkavégzés, mikor érdemes munkát keresni, a Jooble szakértői elmondják.

 

Napjaink dinamikus munkaerőpiacának kihívásai és változásai rákényszerítik mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat, hogy rugalmasabb megközelítéseket alkalmazzanak a munkavégzés során is. Ebben a folyamatosan változó környezetben a munkahelyi rugalmasság válik az egyik legfontosabb kulcsszóvá, amely részeként egyre népszerűbb a részmunkaidős állás Magyarországon is.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a részmunkaidős foglalkoztatás előnyeit és hátrányait. A Jooble szakértőinek véleményét türközzük, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a munkaerőpiac alakulásának és a foglalkoztatási trendeknek a megértésében.

Jooble: a részmunkaidős állás előnyei

Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy a rugalmas munkaidő és a munka-magánélet egyensúlya elengedhetetlen elemei a részmunkaidős foglalkoztatásnak. Az alkalmazottak számára ez nemcsak az életminőség javulását eredményezi, hanem a munkahelyi elégedettség és a stressz csökkenése is tapasztalható. A Jooble kiemeli, hogy a részmunkaidős állások nemcsak a személyes élet kialakítására nyújtanak lehetőséget, hanem a karrierépítés rugalmasságát is támogatják. A részmunkaidős munkavállalók elmondása szerint több idejük van az önfejlesztésre, ami jobb eredményeket hoz a vállalatnak is. 

A cégek számára is egy új dimenzió nyílik meg a rugalmas munkavégzés bevezetésével. A Jooble szakértői szerint a vállalatok, amelyek támogatják ezt a megközelítést, hosszú távon erősíthetik munkahelyi kultúrájukat, hiszen elősegítik a sokszínűséget és kreativitást. Végre azoknak is van lehetősége dolgozni, aki nem ér rá a nap 8 órájában: diákok, édesanyák, nyugdíjasok… A rugalmasság hozzájárulhat a szélesebb kör kialakításához. Ha ilyen munkát keresel, érdemes szétnézni az állás Szolnok oldalon is.

 

Legyünk realisták: a részmunkaidős állás hátrányai

A részmunkaidős foglalkoztatás bár sok előnnyel járhat, a hátrányokkal is érdemes foglalkozni. Az egyik legnagyobb kihívása a részmunkaidős állásnak az esetleges csökkentett jövedelem. Mivel az alkalmazott kevesebb időt tölt a munkahelyén, a fizetése is arányosan kevesebb. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik anyagi stabilitásuk megőrzésére törekszenek. Ezen kívül több más aspektussal is szembe kell nézni részmunkaidő vállalásakor:

  • A részmunkaidős foglalkoztatás gyakran járhat korlátozott lehetőségekkel, amelyek nem támogatják a karrierbeli előrehaladást. A munkavállalók, akik kevesebb időt töltenek a munkahelyen, néha kizárhatják magukat olyan projektjeikből vagy fejlesztésekből, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a karrier előrehaladásához.
  • A részmunkaidős foglalkoztatás esetén felmerülhetnek olyan kihívások is, amelyek a munkakör hatékony teljesítését nehezítik. A rövidebb munkaidővel együtt járó idő hiánya és a projektjekek sorozatos félbeszakadása további stresszforrást jelenthet az alkalmazottak és a munkáltatók számára egyaránt. Az alkalmazott ugyanis gyakrabban “kiesik a ritmusból”, amit egy-egy nap kihagyásával például nehéz lehet visszaszerezni.

A Jooble szakértői kihangsúlyozzák, hogy mind a munkavállalók, mind a munkáltatók hozzá kell járuljanak a részmunkaidős állás hatékony működéséhez. A nyitott kommunikáció sokat segíthet ez ügyben, hiszen részmunkaidőben heti 40 óra helyett akár heti 20 órát is tölthet az ember a munkahelyén. Ez az idő pedig lehet, hogy kevés bizalmas kapcsolatok kialakítására, hiszen a munkának mennie kell.

Mikor és hol érdemes részmunkaidős állást keresni?

Részmunkaidős állást keresve fontos szempontokat érdemes megvizsgálni, amelyek segíthetnek a megfelelő lehetőség megtalálásában. Az alábbiakban néhány tipp arról, mikor érdemes részmunkaidős állást keresni:

Az álláskeresés kezdetén: Amikor frissdiplomásként a karrieredet tervezed, kezdd el a keresést még azelőtt, hogy készen állnál a munkavállalásra. Néhány munkahely már a kiválasztási folyamat elején nyitott lehet a részmunkaidős foglalkoztatásra. Ha nem jelentkezel, legalább ismerni fogod a munkaerőpiacot és nem ér olyan nagy meglepetés a későbbiekben.

Különleges élethelyzetekben: Ha gyermeket vársz, vagy életed más területein változások történnek (pl. visszatérsz az egyetemre), a részmunkaidős foglalkoztatás lehet ideális megoldás számodra.

Válságos Időszakokban: Gazdasági válságok vagy egyéb szervezeti változások idején is érdemes lehet részmunkaidős állást keresni, mivel a vállalatok gyakran kénytelenek alkalmazkodni a változó körülményekhez, lásd: koronavírus-járvány. Akkor a cégek megértették, hogy a rugalmas munkavégzés lehet a megmentője a pénzkeresésnek.

Folyamatosan: A részmunkaidős állások nemcsak időszakosan, hanem folyamatosan elérhetők. Keresd aktívan az állásajánlatokat a Jooble álláskereső portálon, ahol magyarországi és külföldi ajánlatokkal egyaránt találkozhatsz.

Fontos megérteni, hogy egyes vállalatok nem feltétlenül hirdetik meg expliciten a részmunkaidős állásokat, így a megfelelő időpontban és helyen való keresés mellett kapcsolatokat is ki kell építened ahhoz, hogy a kényelmes rugalmas munkalehetőséget te kapd meg. Vezess online szakmai platformot, kérdezősködj az ismerőseid körében vagy kérj segítséget az egyetemi tanáraidtól - biztosak vagyunk abban, hogy aki keres, az talál, csak néha türelemre és egy kis erőfeszítésre van szükség.

 

“Partner cikk”