állás kalauz

Mire figyeljünk oda önéletrajz írás közben?

Mire figyeljünk oda önéletrajz írás közben?

Kép forrása: pixabay.com

A jó önéletrajz elkészítése az egyik legfontosabb prioritás, ha munkahelyet szeretnénk váltani, vagy egyszerűen csak jó benyomást akarunk kelteni. Mint tudjuk, egy kép többet ér ezer szónál, és ez a mondás az önéletrajzunkkal kapcsolatban is teljesen igaz.

 

A humánerőforrás-menedzserek naponta többszáz önéletrajzot kapnak, és sajnos sokan közülük észrevétlenül maradnak, még akkor is, ha a jelölt nagy tapasztalattal rendelkezik, és tökéletesen megfelel a keresett állásnak.

A nagy versenyben ki kell tűnni a tömegből!

Önéletrajz készítés: az alapok

Az önéletrajz a munkaköri életútra, valamint a jelölt tanulmányaira utal, és nélkülözhetetlen, ha állást keresünk. Az önéletrajzban általában szereplő információk:

  • Személyes adatok: név és elérhetőség

  • Tanulmányok

  • Munkahelyi tapasztalat

  • Érdemek vagy díjak

A dokumentummal együtt lehetőségünk van kísérőlevelet is mellékelni, amelyben további információkat nyújtunk, bemutatva, hogy miért mi vagyunk a megfelelő jelölt erre az ajánlatra, miért érdekel minket a munka. Ennek segítségével a munkáltató tisztábban láthatja, hogy a szakmai és személyes profilunk megfelel-e a keresett állásnak.

Egyéb, de nem elhanyagolható tanácsok

Önéletrajz mérete: tömör. Mint említettük, a vállalatok rengeteg önéletrajzot kapnak. Ezért nyilvánvaló, hogy minél közvetlenebb, tömörebb és egyszerűbb, annál könnyebben megkönnyítjük a feladatukat. Ha kiemeljük a legfontosabbakat, és azokat összefoglalóan és tömören közöljük, nagyobb valószínűséggel olvassák el önéletrajzunkat. Egy oldal elegendő!

Nincsenek helyesírási hibák, rövidítések... Egyetlen helyesírási hiba, és az önéletrajzot valószínűleg automatikusan elvetik. Kerüljük a rövidítéseket is, hogy az olvasó mindig megértse, mit akarunk leírni az önéletrajzban.

Önéletrajz fényképpel vagy anélkül? Ezt a kérdést sok jelölt teszi fel. Az igazság az, hogy mindig jobb benyomást keltünk, ha van fényképünk, mint ha nincs. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy a fénykép jó minőségű és professzionális legyen. Kerüljük a szelfik vagy olyan fotók közzétételét, amelyek nem nyújtanak szakmai értéket.

Frissítés. Minden alkalommal, amikor önéletrajzot küldünk egy állásajánlatra, ellenőrizzük, hogy az a legfrissebb verzió-e. Természetesen ezeknek az információknak relevánsnak kell lenniük az állásajánlat szempontjából. Ha nem, akkor nem szükséges feltüntetni.

Tapasztalatok feltüntetése: csak a legfontossabbak. Csak a munkakörhöz kapcsolódó szakmai tapasztalatokat tüntessük fel. Válasszuk ki a legfontosabbakat, és rendszerezzük őket időrendi sorrendbe. Fontoljuk meg, hogy olyan tapasztalatokat is leírunk-e, amelyek rövid ideig tartottak. A vállalatokat nagyon érdekli, ha tartós munkahelyünk van, vagy inkább rendszeresen váltogatunk. A legfontosabb információk itt a munkavégzés időtartama, a vállalat, a pozíció és az elvégzett feladatok lesznek. Ez utóbbi nagyon fontos, mivel tökéletesen leírja azokat a készségeinket és képességeinket.

Végül írjuk le a készségeinket és a nyelvtudásunkat is. Utóbbinál ne füllentsünk, hiszen hamar ki szokott derülni az ellenkezője. További érdekes cikkekért kattints IDE!

(LM)