állás kalauz

Milyen a tökéletes önéletrajz minta?

Milyen a tökéletes önéletrajz minta?

Kép forrása: pixabay.com

Amikor a tökéletes önéletrajzot készítjük el, akkor rengeteg sablont találni az interneten, amik igazi mintaként szolgálnak.

 

Igen ám, de egy sablon még nem mondja meg, hogy mit és hogyan írjunk le, hiszen valakinek ki kell töltenie az üres részeket. A következő tippek segítenek abban, hogy a legjobb önéletrajzot sikerüljön összehoznunk.

Gondoljunk a részletekre!

Ne feledjük, hogy sok jelentkező lesz. A humánerőforrásnál dolgozó munkatársra már az első pillanatban jó benyomást kell tennünk. Próbáljuk meg, hogy az önéletrajz feltűnő legyen. Nagyon fontos, hogy kiemelkedjen és jobban pozícionálódjon, mint a többi jelölt.

A fénykép fontossága

Bár sokan azt mondják, hogy a fénykép nem számít, a valóság az, hogy az önéletrajzban szereplő fénykép már önmagában is sokat mond el rólunk. Az a legjobb, ha egy professzionális fényképet készíttetünk fehér és jól megvilágított háttérrel, ahol tökéletesen látható az arcunk, és ahol barátságos és nyugodt mozdulatokkal egyenesen előre nézünk.

Az adatok kitöltése

Talán viccesen hangzik, de még mindig sokan félreírnak valamilyen adatot. Ez nyilvánvalónak tűnhet, de az első adatok, amelyeket fel kell tüntetnünk az önéletrajzunkban: név, vezetéknév, lakóhely, telefonszám és e-mail cím, ha ezek közül bármelyik nem helyes vagy helyesírási hibát tartalmaz, azonnal félredobják. Arra is figyeljünk, hogy mindig professzionális e-mailt használjunk, vagy legalább ne legyen benne nyolc szám.

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalat kulcsfontosságú. Fontos, hogy a tapasztalatokkal kapcsolatos információkat arra az ágazatra szabjuk, ahová jelentkezünk. Fontos, hogy időrendi sorrendben jelenjen meg, és hogy vastag betűvel vagy nagyobb betűmérettel írjuk be, amit ki akarunk emelni. Csak néhány másodpercünk van arra, hogy meggyőzzük az önéletrajz átnézéséért felelős személyt.

Extra tapasztalat

Ha adott szakmán belül tudunk ajánlani valami extrát, akkor mindenképpen írjuk oda. Sőt! Emeljük ki vastag betűvel. A szakma legyen a lehető legkonkrétabb, azaz igazodjon a megpályázott ajánlathoz. Ha például SEO szakértőnek indulunk, akkor a címébe írjunk be valami olyasmit, hogy SEO Specialista, így megkülönböztetjük magunkat azoktól a profiloktól, amelyek sokkal szélesebb körű információt adnak.

Ne legyen több egy oldalnál

Gyakran azt gondoljuk, hogy egy nagyon hosszú önéletrajz megírása jobb, mert több információt tudunk hozzáadni, és úgy tűnik, mintha több tapasztalatunk vagy végzettségünk lenne. De az igazság az, hogy inkább röviden és tömören kell fogalmaznunk. Adjuk meg az információkat egyetlen oldalon. Ha a lap hátulját kell használnunk, semmi gond, de ha rövid, akkor kétszer olyan jó lesz.

A kinézet fontossága

Mint már említettük, az önéletrajznak ki kell tűnnie a többi közül. Ehhez fontos, hogy a design is kiemelkedjen a humánerőforrás szakember asztalán lévő papírhalomból. Használjunk színeket, de mindig az ízlés határán belül. Néha a kevesebb több, tehát ha csak egy apró részletet tudunk kiemelni, akkor az is valamit. Ne feledjük, hogy bármilyen különbség kulcsfontosságú lehet az állás megszerzéséhez!

(LM)