állás kalauz

Mi az a „stresszinterjú”?

Mi az a „stresszinterjú”?

Kép forrása: pixabay.com

Stresszhelyzetek jócskán adódnak a mindennapi életben, a munkahelyen is. Az, hogy valaki hogyan kezeli a stresszt, fontos tehát akkor is, ha egy adott állásra jelentkezünk. Ezeket a kezelési módokat „vizsgálja” a stresszinterjú.

 

Egy állásinterjú egyébként is stresszes, de ezt még lehet fokozni. Hogy mivel? A stresszinterjú egy olyan stílus, amit arra használnak a vállalatok, hogy felmérjék a jelölt stresszre adott reakcióját. A lényeg, hogy a felvételiztetők képet kaphatnak arról, hogy hogyan reagálna a munkavállaló a különböző helyzetekben. Ha kihívást jelentenek az ügyfelek, a munkatársak, ha több különböző feladat torlódik össze és így tovább.

Mit csinál az ember stresszhelyzetben? Sír? Otthagyja a szobát? Lefagy? Vagy higgadtan megoldja a problémát? Erre elméletben mindenkinek vannak eszközei, de a gyakorlat teljesen más. Ezt vizsgálják egy stresszinterjú során. Hogy mit is takar ez a taktika?

Kellemetlen kérdések, zavaró stílus

Például kellemetlen kérdéseket, mint hogy miért rúgtak ki? Milyen az interjúztatóról a véleményünk, miért nincs elég tapasztalatunk és így tovább. Vannak továbbá fejtörő kérdések is, melyekre nincs egyetlen helyes válasz, ezek olykor kizökkentik a felvételizőt. Az is lehet, hogy az interjúztató gorombán viselkedik, telefonál. Vagy épp túl sok interjúztató van jelen a helyiségben, akik egymás szavába vágva kérdezgetnek. Megszakítják a jelentkezőt a válaszban, netán hosszú ideig várakoztatják, kevés időt hagynak a válaszra, megzavarják, megkérdőjelezik. Csupa kényelmetlen helyzet, azonban erre is fel lehet készülni.

Legyünk felkészültek, nyugodtak

Fontos, hogy utánanézzünk a vállalatnak, legyünk felkészültek, tudjuk, hogy hová megyünk. Ne gondoljunk arra, hogy stresszinterjún veszünk részt, mert ez még jobban kizökkent bennünket a nyugalmunkból. Ha tehetjük, járjunk utána, hogy vajon stresszinterjúról lesz-e szó és készüljünk fel bizonyos kérdésekre. Az interneten is találunk segítséget, hogyha goromba kérdésekkel találkozunk, hogyan reagáljunk.

Fontos, hogy ne vegyük át az  interjú során az interjúztató stílusát, kommunikációját. Maradjunk önmagunk, vegyünk mély levegőket, ne felejtsünk el tagolta beszélni. Próbáljunk nyugodtak maradni és figyelmeztessük erre magunkat, amikor csak szükség van rá. Ha elakadunk, kérjük meg az interjúztatót, hogy ismételje meg kérdését, ez idő alatt felkészülhetünk, nem fagyunk le. Vagy kérdezzünk mi valamit a vállalatról.

Nagyon fontos, hogy gyakoroljunk az interjú előtt, készüljünk fel minden kérdésre, és legyünk tisztában azzal, ismerjük fel, hogy stresszinterjúról van szó, ne azonosítsuk a stílust és az interjúztatót.