állás kalauz

Az Europass önéletrajz előnyei és hátrányai

Az Europass önéletrajz előnyei és hátrányai

Kép forrása: pixabay.com

Azonos formátum, azonos szerkezet – ezt kínálja az Europass önéletrajz szerte az Európai Unióban. Az erre való törekvés 1998-ban kezdődött azzal a döntéssel, hogy összehangolják a szakképesítések európai értelmezését.

 

Azonos formátummal

Az Europass önéletrajz egy olyan önéletrajz, amit egész Európában értenek, azonos formátum, szerkezet és elrendezés jellemzi. Több mint egy önéletrajz, hisz a struktúrája, rendszere ennél átfogóbb. Általában azok számára ajánlják, akik egy Európában belüli külföldi országban szeretnének állást keresni, de természetesen hazánkban is sokan használják. A lényege egy Európa-szerte elismert elrendezés, mellyel az önéletrajz készül. Ez voltaképp egy szabvány, aminek előnye, hogy ha valaki egy idegen országban pályázik, nem feltétlenül ismeri az ottani önéletrajz-készítési szokásokat, elrendezéseket, így ez a kézenfekvő megoldás.

Világos, tömör

Az Europass önéletrajz elkészítése egyszerű, világos és tömör végeredményt kapunk. Így minden álláskereső egyenlően jelenik meg, ez tehát egy olyan forma, ami tömören és hatékonyan mutatja be a készségeket, képesítéseket és képességeket. Gyorsan elkészíthető, ami nagy előnye, és minden munkatapasztalatot ismertethetünk általa, legyen szó akár az önkéntes munkáról, tudományos háttérről. Előnye, hogy gyakorlatilag egy kész sablont kapunk, így nem kell aggódni a formátum, a szerkezet miatt. Emellett világos, tömör, nem hagy lehetőséget arra, hogy felesleges információkkal tűzdeljük tele, hisz egy önéletrajznak nem is ez a feladata, célja.

Mi lesz az egyediséggel?

De a sok előnye mellett azért vannak hátrányai is így az, hogy voltaképp ez egy sablon, amiből hiányzik a kreativitás, az egyediség, itt nem lehet megmutatni, hogy milyen tervezői készségekkel rendelkezik a jelentkező. Ez például egy grafikusi állás esetében pedig hátrány lehet. És bár szerte Európában elfogadott, vannak országok, ahol kevesebben használják. Ilyen például az Egyesült Királyság, míg Olaszországban rendkívül elterjedt a használata. Hátránya pont az egyformaságából fakad, hogy nem segít kitűnni a tömegből, így míg egy különleges önéletrajz felkelti a figyelmet és megjegyzik készítőjét, az Europass esetében ennek igen halovány az esélye.

Akármilyen önéletrajzot készítsünk is, fontos, hogy abban pontos, hiteles adatok szerepeljenek. Sokkal másabb pályakezdőként önéletrajzot készíteni, nagyobb kihívás, mint annak, aki már egy ideje dolgozik. Az Europass önéletrajz összességében hasznos, és nagy segítség azoknak, akik külföldi munkavállaláson gondolkodnak.

(LM)