állás kalauz

3 trükkös kérdés az állásinterjúkon

3 trükkös kérdés az állásinterjúkon

Kép forrása: pixabay.com

Az állásinterjún mindig lesznek olyan becsapós kérdések, amik mögött sokkal több információt adunk, mint amennyit szeretnénk.

 

Magánélet?

Ilyen a tipikus „Meséljen egy kicsit magáról!”. Ez általában az elsők között szokott szerepelni, azonban az emberek többsége elköveti azt a hibát, hogy a gyerekkoráról kezd el mesélni, amikor a főnök nem erre kíváncsi. Ezen a ponton felkeltjük vagy elveszítjük a beszélgetőpartnerünk érdeklődését, és az egész állásinterjú hangulatát magalapozzuk. Segít, ha a jelennel kezdünk, majd a múlttal folytatjuk, végül a jövőről is beszélhetünk. Személyes dolgok helyett fókuszáljunk a munkatapasztalatainkra.

Gyengeségek

Ezután jön a „Mi a legnagyobb gyengesége?” kérdés. A legtöbben ilyenkor egy pozitív-negatív tulajdonságot választanak ki, mint például a perfekcionizmus, a túlságos buzgóság, és egyéb kevésbé kreatív megoldások. Sokkal jobban járunk, ha egy valódi negatív tulajdonságot keresünk, ami nem fogja gátolni az adott munkakörben elvégzett pozíciónkat. Az is segíteni szokott, ha egy nagyon rövid kerettörténetbe foglaljuk, hogy miért pont ezt a tulajdonságot választottuk.

Miértek

A tipikus „Miért akar ennél a cégnél dolgozni?” kérdés megint egyszerűnek tűnik, de nagyon nem mindegy, hogy mit válaszolunk rá. Az a legjobb, ha már előre készülünk, és otthon megpróbáljuk megfogalmazni, hogy miért tetszik a cég. Ebben a pillanatban megmutathatjuk, hogy utánanéztünk a cégnek, megkerestük a legnagyobb előnyeit és hátrányait, és biztosan látjuk, hogy be tudnánk illeszkedni. Csak arra figyeljünk, hogy ne a pénzre hivatkozzunk.

(LM)