Hírek

Újabb teher: jön a kötelező fenntarthatósági riportálás 2024-től

Újabb teher: jön a kötelező fenntarthatósági riportálás 2024-től

Kép forrása: pixabay.com

Az ESG az Environmental, Social and Governance kifejezések rövidítése, és arra a három kulcstényezőre utal, amivel egy vállalkozás fenntarthatóságát és etikai hatását mérik. Ez a bevallás (az EU-t fél évvel megelőzve) 2024 januárjától hazánkban is kötelezővé teszik. 

 

Az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Csúcstalálkozó-sorozatának idei, harmadik rendezvénye az ESG-ről szólt. Az eseményen a téma a fenntartható növekedés követelményei, illetve az új magyar ESG szabályozás részletei voltak.

A találkozón Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár tartott előadást a magyar gazdaság helyzetéről és jövőképéről. Kiemelte, hogy a legfrissebb makrogazdasági mutatók alapján van okunk optimistának lenni, és a kormányzat célja 2024-es évre a növekedés helyreállítása lesz. Az államtitkár arra is kitért, hogy Magyarország az egyik legnyitottabb európai gazdaság jelentős beruházási rátával, de az FDI (foreign direct investment - közvetlen külföldi tőkebefektetés) beáramlás tekintetében van még tér a növekedésre. Ehhez kapcsolódik a nemzeti ESG keretrendszer kialakítása is – ami sok külföldi nagyvállalatnál már elvárás.


“Az ESG dinamikusan fejlődő szegmens, szempontjainak adaptálása versenyképességi előnyt jelenthet az Európai Unióban, az új törvény célja, hogy preventív jelleggel a hiányzó EU-s részletszabályozásnak elébe menjen.” - tette hozzá.

Az ESG minősítés lényege, hogy fenntarthatósági szempontok mentén összehasonlíthatóvá tegye az egyes gazdálkodó tevékenységeket, így vonzóvá téve a külföldi tőke számára a magyar vállalatokat  

 

2026.január 1-én lép hatályba az uniós szabályozás az ESG beszámolóval kapcsolatban, az első riportot 2025-ben kell elkészíteni 2024-re vonatkozóan. Évről évre tágul azoknak a köre, akiknek kötelező lesz ESG bevallást készíteniük.

Az előadást követő panelbeszélgetésen Bókay Márton nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkár, Molnár András szakmai vezető (OTP) és Lukács Ákos partner (EY) arra hívták fel a vendégek figyelmét az új törvényjavaslattal kapcsolatban, hogy az ESG mindenkinek mást kell, hogy jelentsen. Már nem üres marketingfogás, hanem be kell épülnie a vállalati stratégiába és a szervezet működésébe a kettős lényegesség vizsgálati elemei alapján.

KIKNEK KÖTELEZŐ ESG BEVALLÁST KÉSZÍTENI?

2024 január 1-től azoknak a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalkozásoknak, akikre az alábbi három szempontból kettő érvényes:

  • mérlegfőösszeg: 10 Mrd HUF felett
  • éves nettó árbevétel: 20 Mrd HUF felett
  • átlagosan foglalkoztatottak száma: 500 fő felett

2025.január 1-jétől a riportálás kiterjed majd azokra a nagyvállalkozásokra, akikre az alábbi háromból szempontból kettő érvényes:

  • mérlegfőösszeg: 10 Mrd HUF felett
  • éves nettó árbevétel: 20 Mrd HUF felett
  • átlagosan foglalkoztatottak száma: 250 fő felett

2026.január 1-jétől pedig riportálniuk kell a közérdeklődésre számot tartó kkv-knak is.

 

LM