Hírek

Pánikhangulat uralkodott el a gazdálkodókon

Pánikhangulat uralkodott el a gazdálkodókon

Kép forrása: Agrárközösség

2023 január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetnie a gazdálkodóknak az elektronikus permetezési naplót. A naponta akár több órát is felemésztő adminisztrációs feladat a permetezési szezonban hatalmas terhet ró a gazdákra, amit sokan próbálnak áthárítani a növényorvosokra, holott ez nem az ő dolguk lenne. A sok tízezer embert érintő problémára egy egyedi fejlesztésű applikáció jelent megoldást, melynek segítségével csupán néhány gombnyomással rögzíteni lehet az adatokat, ezzel időt és pénzt spórolva.

 

Az új támogatási ciklusban új kötelezettségek jelennek meg a gazdálkodók számára, ami nem csak a fejlesztési irányokat és célokat érinti, hanem a hatósági adatszolgáltatást is. A növényvédelmi kezeléseket korábban is kötelező volt papíron vezetni, de egy szabálymódosítással ezt digitális környezetbe helyezték át.

Török Zoltán, az Agrárközösség ügyvezetője arról beszélt, a változtatásokkal kapcsolatban a legnagyobb fejtörést az okozza a gazdáknak, hogy év eleje óta a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

„Az ilyen típusú kezeléseknél előírták, hogy a permetezést követő nap végéig be kell küldeni a Nébihnek az adatokat. Az intézkedés a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt, a vegyszerfelhasználás ugyanis régóta sarkalatos kérdése az embereknek. A nyugat-európaihoz hasonló szabályozással az élelmiszerek nyomon követése sokkal valósabb képet mutat majd arról, hogy az adott termény mivel és mikor lett kezelve. Csakhogy ez óriási plusz terhet ró a gazdákra” – mutatott rá az agrárszakember.

Mint mondta, a visszajelzések alapján a gazdáknak napi 1-3 órája is elmegy azzal, hogy az adatokat rögzítsék. Emiatt eluralkodott egyfajta pánikhangulat a szektorban, miközben a gazdálkodókkal folyamatos kapcsolatban álló növényorvosok tehetetlenek, hiszen sokan próbálják rájuk hárítani a feladat elvégzését, pedig hivatalosan ezért nem ők a felelősek.

Applikáció rá a megoldás

Okner Péter, az AgroVIR Kft. cégvezetője közölte, a problémára egy hiánypótló alkalmazás a megoldás, amivel az adatszolgáltatási kötelezettségek gyakorlatilag pár gombnyomással teljesíthetők, csak egy okostelefon kell hozzá.

„A gazdálkodó a művelet közben vagy végén egy lenyíló gördülő listából választhatja ki a kijuttatott növényvédőszer típusát és dózisát. A rendszerben elhelyeztünk egy minőségbiztosítási ellenőrzési pontot, ami megelőzi a Nébih felületére történő beküldést. Ez azt jelenti, hogy növényorvos validálja munkaidőben az adatokat.” – magyarázta.

Hozzátette, hogy amennyiben ünnepnapon történik a kezelés, a szoftverbe épített automata a határidő utolsó percében akkor is beküldi az adatokat validálás nélkül, ha a növényorvos azt nem tudta ellenőrizni. Ezáltal az adatszolgáltatást teljesíti a gazda, és a legsúlyosabb növényvédelmi bírságot biztosan elkerüli.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű, de a fejlesztők oktatóvideókon viszik végig a gazdálkodókat, melyekből minden lényeges pontot néhány perc alatt megtanulhatnak az applikációról.

A szakemberek figyelmeztettek, a jelenlegi tervek szerint 2024-től az e-gazdálkodási napló is beáll a sorba, vagyis az összes mezőgazdasági művelési területen elvégzett feladatot be kell majd rögzíteni. Az alkalmazást ennek fényében továbbfejlesztik majd, így a gazdálkodók az összes műveletet egy helyen tudják majd kezelni.

 

LM