Hírek

Megnyílt az ország első teakertje

Megnyílt az ország első teakertje

Kép forrása: pixabay.com

Az emberekben az jó, hogy sokan mernek álmodni, és nem félnek az új dolgoktól. Erre gondolhatott a Dunakanyarban megnyílt magyar teakert tulajdonosa, Varga Mariann is, amikor az ország első teakertjét megálmodta. A váci teakert bő ezer négyzetméteres helyen terül el, ahol három rendezett sorban növekednek a teacserjék. A Duna közelsége miatt magasabb a páratartalom, ami kedvez a teáknak, ráadásul a lejtős talaj megvédi a földet a téli fagyok ellen.

 

A tulajdonos nem bízta a véletlenre az ültetést, olyan nemesített változatokat vásárolt, amik az európai klímát is bírják. Amikor meghalljuk a teatermesztést, akkor általában Törökországra gondolunk, nem véletlen, hogy török variánst is találni a virágzó cserjék között. Mariann Kertészeti Egyetemet végzett, és több éve kísérleteik a teatermesztéssel, amivel igazi úttörőnek számít.

Mikor kerülhetnek a magyar teák forgalomba?

A nemesített teák jól bírják az időjárási viszontagságokat, azonban az extrém meleg vagy hideg nem tesz nekik jót. A mostani időjárás nagyon kedvező a fák növekedése szempontjából, azonban a téli hónapok során le lesznek takarva, nyáron pedig árnyékoló kerül föléjük. A mostani cserjék már kisebb fáknak számítanak, de a tulaj reményei szerint gyönyörű sövénnyé nőnek majd össze.

A magyar teakert nálunk tényleg úttörőnek számít, Európában azonban több helyen is próbálkoznak vele. Hollandiában, Angliában és Skóciában már kereskedelmi forgalomban is van, ők azonban egy évtizede kezdték a termesztést. A teakereskedelemhez egy évtized kell, mivel a cserje nagyjából 10 év alatt éri el a végső magasságát.

(LM)