Hírek

Meghalt Január Herceg Tova, vagyis Baksa-Soós János képzőművész és énekes

Meghalt Január Herceg Tova, vagyis Baksa-Soós János képzőművész és énekes

Kép forrása: pixabay.com

A művészetet és zenét kedvelők talán hallottak már Baksa-Soós Jánosról, aki folyamatosan ingázott Magyarország és Németország között, azonban a halál a németeknél érte. Ma róla emlékezünk.

 

Baksa-Soós Jánost sokan Január Herceg Tova ICY-nek ismerték. Képzőművész volt, performer és a Kex együttes egykori énekese. 1948-ban született Budapesten, ahol nagyon hamar érdekelni kezdte az éneklés, úgyhogy egy zenei általános iskolában tanult. 1962-ben kikerült Kelet-Berlinbe, ahol az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott, azonban négy év múlva visszatért Budapestre. Ekkor alapította meg az első együttesét (Wastaps), majd rá egy évre a Kex énekese lett.

Német ihlet

Csupán három évig lehetett énekes, mert a hatósági zaklatások miatt újra Németországba költözött. Kihasználta az időt és grafikát tanult az Essenben, majd elsajátította a festészeti- és szobrászati mesterfogásokat a Kunstakademie-n.

1978-ban Berlinben telepedett le, és képzőművészként folytatta az életét. Magyarországon csak a kiállításaival szerepelt, amit több városban is láthattak az emberek. 1996-ban a Dorottya Galériában élvezhettük a műveit, 2007-ben pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. 2019-ben a Paksi Képtár állította ki a műveit, amiről akkor még senki sem tudta, hogy az utolsó lesz. Bár nem kapott akkora hírnevet, mint más művészek, megérdemli, hogy megemlékezzünk róla. Baksa-Soós János hosszan tartó betegség után hunyt el, 2012 óta állandó ápolásra szorult. Úgy emlékezünk a művészről, mint aki nem képeket, hanem új világokat alkotott.

(LM)