Hírek

Hódmezővásárhelyen méheket égetnek

Hódmezővásárhelyen méheket égetnek

Kép forrása: pixabay.com

A méhekről az jut eszünkbe, hogy nagyon kell vigyázni rájuk, mivel a számuk egyre csökken. Nem véletlen, hogy minden méhészet rémálma, hogy a méhei valamilyen betegséget szedjenek össze, ami utána az egész kolónia halálát is okozhatja.

 

Pontosan ez történt Hódmezővásárhelyen, ahol egy méhészetet a fiasítás súlyos betegsége támadta meg. A házi méhek fészkében különleges viaszsejtek vannak, amiben peték, lárvák és bábok fejlődnek. A nyúlós költésrothadás nevű betegség éppen ezt a fiasítási folyamatot támadja meg, ami egész kolóniákat veszélyeztet.

A betegség bárhol és bármikor megjelenhet, valamiért a legyengült családokat veszélyezteti a legjobban. A veszély azonban a fertőzésben rejlik. A beteg sejtek tisztításakor a spórák az egész kolóniát megfertőzik, amit a legyengült családot kifosztó méhek visznek tovább, és ők lesznek a következő áldozat.

Mit lehet tenni?

A betegség terjedését nálunk egyelőre csak égetéssel lehet megállítani. Amennyiben az állomány 50 százalékánál megjelenik, akkor az egészet el kell pusztítani, amit az állam fog kártalanítani. A hódmezővásárhelyi méhészet jelenleg részleges községi zárlatot tart az egész városban, ami 5 kilométeres sugarú területen érvényes.

A zárolt körzet méhcsaládjai úgynevezett karanténban vannak, azonban negyven nap helyett hatvan napot kaptak. A hatvan nap vége november végén lenne esedékes, úgyhogy a tulajdonosoknak tavaszig kell várniuk, ebben az időszakban semmiféle termék nem értékesíthető a zárlat alá vont méhészetből, tavasszal pedig alapos vizsgálatok következnek.

(LM)