Hírek

Hamuban áll La Palma

Hamuban áll La Palma

Kép forrása: pixabay.com

A Kanári-szigetek sok ember kedvenc üdülőhelye, azonban most egyáltalán nem mindegy, hogy melyik részére indulunk. La Palma jelenleg nem fogad és nem indít járatokat, ugyanis az újra aktív vulkán nemcsak lávatengerrel, hanem rengeteg hamuval nehezíti meg az emberek életét. Tenerife és La Gomera szigetek már fogadnak embereket, azonban La Palma zárva marad.

 

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven éve nem ébredt fel, azonban most megállíthatatlanul tör előre. A lávafolyam több száz házat döntött le, és egyre több területet kebelez be. Több, mint 6200 embert kellett evakuálni, miután a kitörő láva elérte a 300 métert, és egyre agresszívebb, két új kráter is megnyílt. A spanyolok úgy kalkulálják, hogy már 212,1 hektárnyi földet temetett maga alá, és 496 házat érintett, amiből 461 teljesen megsemmisült.

Egy ikonikus épület

Egy idős dán házaspár a televízió közvetítéséből tudta meg, hogy azon szerencsések közé tartoznak, akik nem maradtak nyaraló nélkül. A házuk egy kisebb emelkedőn áll, így a láva csak a ház körül haladt végig, letarolta a fákat és az udvart, a ház azonban épségben megmaradt. A felvételek után ikonikussá vált az egyedül álldogáló ház, ami most sokkal kisebbnek és magányosabbnak tűnik, és valószínűleg az értéke is emelkedni fog, mivel szinte a csodával határos, hogy megmenekült a lávatenger közepén. A házaspár nyolcvan év felett jár, úgyhogy nem biztos, hogy újra tudják majd látogatni a szigetet, ebben az esetben a gyerekek fogják élvezni az ikonikus épületet.

Az utolsó információk szerint a repülőtér még mindig zárva tart a felgyülemlett hamu miatt, de már elindultak a tisztítási munkálatok.

(LM)