Hírek

Fókuszban az elektromos kerékpárok

Fókuszban az elektromos kerékpárok

Kép forrása: pixabay.com

800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, azaz e-cargo bicikli szerezhető be abból a 400 millió forintos pályázati keretből, ami február 7-én nyílt meg. Erre egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek és egyházi szervezetek, valamint önkormányzatok pályázhatnak. A HUMDA pályázatán maximum 500 forintos támogatás nyerhető el (maximum a nettó vételár fele).

 

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek hazánkban is, ami nem véletlen, hiszen ezekkel a biciklikkel környezetbarát módon közlekedhetünk. 2022. január elsejétől a munkáltató is biztosíthatja munkavállalója számára az elektromos kerékpárt, adómentesen. Akkor, ha a vállalkzás által vásárolt kerékpár szükséges a tevékenységük elvégzéséhez, ilyen például a telephelyek közti közlekedés, vagy a postára járás.

Elektromos kerékpárokkal a természetben

Nem csak munkahelyi célokra lehet elektromos kerékpárt használni, hanem túrákra, kirándulásokra is. Sokan azért vásárolnak elektromos kerékpárt, mert szeretnek a természetben biciklizni, azonban nincs meg a megfelelő kondíciójuk a nagyobb túrákhoz. Esetleg van olyan a családban, aki kicsit gyengébb, mások sportosabbak. Az elektromos kerékpárral viszont mindenki élvezheti a tájat, a kirándulást és az együttlétet.

Az elektromos kerékpárokkal is nagyszerű kalandokat élhetünk át a természetben, nem mindegy azonban, hogy milyen e-bike-ot választunk. Attól függően, hogy mi a célunk, milyen terepen szeretnénk közlekedni a biciklivel, más és más kerékpárok lesznek számunkra megfelelőek.

Kezdjük az elején

Hogy mi is az elektromos kerékpár? Minden olyan kerékpár, amit elektromos motorral hajtunk. Alapvetően három típust különböztetünk meg. Az első az úgynevezett pedelec kerékpár, aminek az a lényege, hogy az elektromos rásegítés akkor működik, amikor pedálozunk. Az s-pedelec kerékpároknál nem csak a pedálozás hozza működésbe az elektromos rásegítést, hanem van egy kar vagy gomb is, amivel elindíthatjuk. Ezekkel általában már sokkal nagyobb sebességet tudunk elérni. A harmadik fajta pedig az e-bike, ide tartozik minden, ami pedálozás nélkül is elindítható. Utóbbiak hazánkban a legelterjedtebbek. Ebben a kategóriában is sokféle elektromos kerékpárt találunk, attól függően hogy mire szeretnénk használni. Vannak kifejezetten túrákra tervezettek, ezek felépítése stabilabb, a gumi pedig igazodik a terepviszonyokhoz. Akármilyen kerékpárt is használunk, legyen az elektromos vagy sem, mindenképp ügyeljünk a biztonságra, viseljünk védőfelszerelést.

(LM)