Hírek

Elpusztult a Bükkben talált szervál

Elpusztult a Bükkben talált szervál

Kép forrása: pixabay.com

Koronavírus okozta a halálát annak a szerválnak, amit a múlt héten a Bükkben fogtak be. Eger és Borsodnádasd környékén többször is látták, le is filmezték, már ekkor gyanították a szakemberek, hogy egy háziasított példányról van szó. Hisz a szervál Afrikában őshonos, hazánkban két állatkertben, Budapesten és Veszprémben él egy-egy tenyészpár. Valószínűleg megszökött otthonról. A trópusi állat a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén vesztette életét.

Egy szervál tűnt fel az elmúlt hetekben a Bükkben, ami igencsak különleges hír volt, hisz a szerválok Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonosak. Valószínű, hogy egy „házikedvenc” volt, ami megszökött otthonról, persze mivel a tartása illegális, ezért nem jelentkeztek érte. Annyi biztos, hogy a nagymacska az emberek közelében tartózkodott, napokig a hidegben, szabadban, látszott is rajta, hogy le van gyengülve.

Koronavírus végzett vele

A szervált befogták, és a fővárosi állatkert természetvédelmi mentőhelyére szállították, azonban annyira le volt gyengülve, hogy nem sikerült megmenteni az életét. A boncolás során megállították, hogy koronavírus végzett vele.

Nem a „bükki szervál” azonban az első állat, ami koronavírusban pusztult el. A járvány kitörése óta a világ számos állatkertjében már több esetben kimutatták a vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Elsőként 2020 tavaszán a bronxi állatkert nagymacskáinál. Nebraskában pedig három hópárduc pusztult el koronavírusban.