Hírek

Egyre többen vásárolnak ingatlant külföldön befektetési céllal

Egyre többen vásárolnak ingatlant külföldön befektetési céllal

Kép forrása: pixabay.com

Elkezdtek aktívan külföld felé kacsintgatni az ingatlanbefektetők, Horvátország mellett olyan távolabbi, jó földrajzi elhelyezkedéssel rendelkező államok is népszerűvé váltak az utóbbi időszakban, mint Albánia, Ciprus vagy Spanyolország. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, az ukrajnai háború közelsége miatt sokan inkább máshol költik el a felszabadított pénzüket, amitől néhány éven belül magas megtérülést remélnek.

 

Miközben rengetegen próbálják kitalálni, hol és mikor lenne érdemes ingatlanba fektetni Magyarországon a jelenlegi helyzetben, sokan már inkább külföldben gondolkoznak és a határon túl vesznek lakásokat vagy nyaralókat.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa emlékeztetett, az infláció, a gazdasági nehézségek és az ukrajnai fegyveres konfliktus együttesen vezetett oda, hogy drasztikusan visszaesett a befektetői kedv itthon. Ráadásul mivel túl közel vagyunk a háborúhoz, az ingatlanvásárlást elővigyázatosságból inkább elodázzák az emberek.

„Akik a közelmúltban szabadították fel a pénzüket, de nem akarják, hogy elértéktelenedjen az infláció miatt, külföldön kezdtek nézelődni. Nem egyedi esetekről van szó, egyre jellemzőbb, hogy akár a szomszédban, akár távolabbi országok felkapott régióiban vásárol valaki ingatlant. Így nagyobb biztonságban érzik a vagyonukat” – mutatott rá a szakember.

Albánia felkapott a befektetők körében

Gadanecz Zoltán példaként említette, hogy a szomszédos Horvátországban sokan keresik a jó ár-érték arányú ingatlanokat a felkapott üdülőövezetekben, amiket aztán kiadásra szánnak a nyári főszezonban. Véleménye szerint ez a trend 2023-ban felerősödhet azzal, hogy a horvátok beléptek a schengeni övezetbe, így minden korábbinál könnyebben elérhető lesz az Adria.

„Hasonló a helyzet Albániával is, ismerünk olyan ügyfelet, aki rögtön két apartmant is vett ott. Egyszerűen megéri, hiszen földrajzilag jó helyen van, ott a tengerpart, ami a turisták körében évről évre népszerűbb. Hiába Balkán, jó az éghajlata, van értelme építkezni, ráadásul ajándéknak számító 400-500 ezer forintos négyzetméteráron lehet most nyaralókhoz jutni” – mutatott rá.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt is elmondta a ciprusi ingatlanok is egyre inkább bekerülnek a köztudatba. A szigetországban virágzik a turizmus, ez a jelenség pedig felveri az ingatlanárakat. Mint fogalmazott, 5 év alatt egy 40 ezer eurós ingatlan ára megtriplázódott, ma akár 120 ezer euróért is el lehet adni, ami kiemelkedően jó befektetésnek számít.

Szintén kedveltté vált Spanyolország, ahol a tengerparttól kicsit távolabb eső, de még elérhető közelségben lévő ingatlanokat olcsóbban meg lehet vásárolni, akárcsak a Balatonnál. A spanyol piac mellett szól, hogy itt több a napsütéses napok száma, hosszabb ideig lehet kiadni a nyaralót egy naptári évben, tehát a haszon is magasabb lehet - mutatott rá Gadanecz Zoltán.

LM