Hírek

Amiről senki sem mer beszélni: a tőzsde

Amiről senki sem mer beszélni: a tőzsde

Kép forrása: pixabay.com

Bizonyára mindenki hallott már elképesztő tőzsdei sikersztorikat, amit senki nem szokott elhinni. Ehhez jönnek a különböző brókercégek hirdetései, ahol valaki mindig el akar adni neked, és szinte beléd beszéli a havi több százezer forint pluszt, amit persze nem hiszel el.

 

Miről szól a tőzsde?

A tőzsde világa rengeteg lehetőséget tartogat, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy miként állsz neki. Először is ott vannak a befektetők, akik kedvük szerint válogatnak a vállalatok részvényei között. A részvények mellett azonban léteznek értéktőzsdék is, ahol vételi és eladási megbízásokat lehet teljesíteni, majd megfelelően adminisztrálni.

Az első szabály, hogy magánbefektetőként nem tudsz vásárolni a tőzsdén, tehát mindig szükséged lesz egy brókercégre vagy közvetítőre. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy egy vadidegenre rábízol egy millió forintot és ő naponta hívogat miatta. Ma már úgy tudod elképzelni, mint egy közösségi média felületét, ahol különböző brókerek neve alatt tudsz regisztrálni. Ők adják a platformot, te pedig eldöntöd, hogy mikor akarsz vásárolni vagy eladni.

A befektetés fajtái

A különböző árak mögött valós cégek állnak és megállás nélkül változnak. Te úgy tudsz beszállni a játékba, ha egy előre meghatározott szabályrendszert követsz, amit saját tapasztalok alapján vagy egy cég segítségével tudsz felállítani magadnak.

A tőzsdén kétféle pénzkeresési módszer létezik. Az egyik a hosszútávú befektetés, ami nagyon lassú, de nagyon sok pénzt hozhat (vagy elvehet). Ez azt jelenti, hogy egy vállalatnál jól bevásárolsz a részvényekből, és figyeled, hogy pár év múlva mennyit ér az áruk. Ha jól döntöttél, valamint jól elemezted a helyzetet, akkor sokkal több pénzzel szállsz ki.

A másik lehetőség a rövidtávú kereskedés, amit leginkább spekulációnak hívnak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos technikai elemzések alapján és a múltbeli hozamok szerint hozod meg a döntésedet, majd vagy eltalálod, vagy nem. A titok abban rejlik, hogy ha buksz, akkor keveset bukj, ha pedig nyersz, akkor sokat nyerj. Innentől kezdve csak azt kell eldöntened, hogy melyik befektetésről szeretnél többet megtanulni.

(LM)