Hírek

A Csabai Kolbászfesztivál a hónap legfinomabb programja

A Csabai Kolbászfesztivál a hónap legfinomabb programja

Kép forrása: pixabay.com

Október végén újabb fesztivál várja azokat az érdeklődőket, akiket szeretnének jókat enni, és nem lesznek rosszul a hús gondolatától. Ha Békéscsaba közelében leszünk október végén, akkor érdemes ellátogatni a Csabai Kolbászfesztiválra, amelyet Magyarország és Közép-Kelet Európa egyik legismertebb rendezvényének tartanak.

 

Minden, ami disznó

Az első fesztivált a 90-es évek végén rendezték. Akkor az volt az alapgondolat, hogy a helyi hagyományokat akarták kicsit feleleveníteni, és megmutatni a nagyközönségnek a sertéstenyésztés és feldolgozás lépéseit, valamint a csabai kolbászt. Ezt a terméket nemcsak a közelben lakók ismerik, hanem az egész országban elterjedt. A cél az, hogy az eseményhez kapcsolódó hangulatot a fiatalabb generációk is átérezzék, és valódi közösséget építsenek. A rendezvény megálmodói be akarták vonni az embereket a kolbászkészítés és a disznóvágás lépésebei, miközben a többi kulturális programnak is helyet adnak.

Sokan imádják a kirakodóvásárt, ahol rengeteg helyi termelő jelenik meg, így nemcsak tárgyakat, hanem finom falatokat is lehet találni. A kulturális programok között élvezhetjük a néptánc szépségét, de a cigányzene is helyet kapott. Hazánk mindig fontos szerepet vállalt a burgonya és a disznóhús előkészületeiben, úgyhogy érdemes megmutatni a fiataloknak is. A nagyobb városok lakói gyakran elfelejtik, hogy honnan érkezik a becsomagolt kolbász, de a rendezvény keretén belül most a fiatalok is megértik az állattenyésztés folyamatait. A rendezvény október 28–31. között látogatható.

(LM)