Hírek

8 tipp a biztonságos közlekedéshez

8 tipp a biztonságos közlekedéshez

Kép forrása: contentplus.hu

A szeptemberi iskolakezdés miatt jelentősen megnő a forgalom az óvodák és iskolák környékén. A nyári időszakhoz képest több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli és a délutáni órákban.

 

A legtöbb gyermekből - korukból adódóan - még hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon váratlanul kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont sokkal energikusabbak és gyakran sokkal meggondolatlanabbak is.

Az ORFK Balesetmegelőzési Osztálya és a DPD Hungary fel kívánja hívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ezért szeptemberben egész hónapban a baleset-megelőzés mellett kampányol.
Összegyűjtöttünk nyolc hasznos tippet, melyek betartásával jelentősen tudjuk növeli gyermekeink biztonságát az iskolák környékén.

Berzai Zsolt rendőr alezredes a Balesetmegelőzési Osztály vezetője a szülőknek javasol egyszerű baleset-megelőzési tippeket:

  1. Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy soha ne lépjenek le az útra anélkül, hogy körülnéztek volna, jön-e jármű.
  2. Az is nagyon fontos, hogy mindig használják a zebrát. Sajnos sok felnőtt sem veszi komolyan azt a szabályt, hogy a zebra a gyalogos átkelőhely, így a gyerekek rengeteg rossz példát látnak.
  3. A zebrán történő átkelés előtt mindig győződjenek meg róla, hogy nem jön autó. A zebrán soha ne menjenek át, ha piros a jelzés, akkor sem, ha nem jön semmi.
  4. Legyen a gyerekeken láthatóságot segítő ruhadarab vagy kiegészítő: fényvisszaverő csík a táskán, kulcstartó vagy matrica. De az is sokat segít, ha színes, feltűnő színű ruházatba öltöztetjük őket.
  5. Ha a gyermek rollerrel, vagy biciklivel közlekedik, mindig tegyünk rá lámpát, prizmát vagy fényvisszaverő matricát, illetve ajánlott bukósisak használata is.

A DPD futárai egész nap járják az utakat, így nekik is rengeteg tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy autósként mire kell figyelni az iskolák környékén, ők a következő hasznos tippekkel egészítették ki a listát:

  1. ​​A gyermekek sokkal alacsonyabbak, mint a felnőttek, így az úton közlekedő autósok nehezebben látják meg őket. Iskolák környékén mindig sokkal figyelmesebben és lassabban ajánlott közlekedni.
  2. Az egyik legveszélyesebb dolog az utakon, ha takarásból, például egy álló jármű mögül az autó elé lép valaki. A takarásból való kiszaladásra az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta el kell mondani, hogy nem szabad az úton szaladni.
  3. Mindig használjunk hangjelzést tolatáskor, illetve az őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk.

Ha ezeket a tippeket betartjuk, felelős magatartást tanúsítunk az utakon, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek biztonságára, nemcsak a balesetek száma csökken, de példát is mutatunk a felnövekvő generáció számára.

LM