Hírek

25 százalékkal csökkent a kereslet az ingatlanpiacon

25 százalékkal csökkent a kereslet az ingatlanpiacon

Kép forrása: pexels.com

Az ingatlanpiacon nem ez a legfényesebb időszak, a nyári uborkaszezon, a háborús helyzet, a forint gyengülése és az alapkamat emelkedése mind egy irányba mutatott, így jelentősen csökkent a forgalom az utóbbi hónapokban. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint ugyanakkor a visszaesés csak rövid távú lesz, így aki ingatlanvásárlásban gondolkozik, érdemes mielőbb lépnie, most ugyanis az eladók nem válogathatnak az érdeklődők között és jó alkukat lehet kötni.

 

Megszokott jelenség, hogy a nyár a legkevésbé aktív szezon az ingatlanpiacon, az idén viszont még a vártnál is erősebb a csökkenés, és az ok nem az, hogy az emberek többsége nyaralni ment.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a háborús inflációt minimális árnövekedéssel tudta le a hazai ingatlanpiac, amely köszöni szépen, biztonságban érzi magát. De most sokan euróba menekítik a pénzüket, az alapkamat is hatalmasat nőtt, valamint a közelmúltban sokan vásároltak lakásokat, mindez oda vezetett, hogy a forgalom látványosan visszaesett.

„A keresletnek a 25 százaléka biztos eltűnt. Ez több negatív folyamat együttes hatásának tudható be. Mivel nincs annyi érdeklődő, mostanra az árnövekedés is egyértelműen megállt, amivel valamilyen szinten az inflációt is ellensúlyozni lehet. Május óta egyébként is tendencia volt, hogy az árak lehorgonyoztak, ma viszont kijelenthető az is, hogy a drágulás abszolút mértékben megállt” – magyarázta a szakértő.

Gadanecz Zoltán kiemelte, augusztus végére, szeptember elejére szinte mindenhol alkuképesek lesznek az árak, azaz a korábbiaknál olcsóbban lehet majd ingatlanhoz jutni. Ezt azzal magyarázta, hogy mivel a tulajdonosok nem válogathatnak a vevők között olyan mértékben, mint eddig, az alku pozíciója erősödik a vásárlóknak.

Arra a kérdésre, mi várható késő ősszel, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy felelt, a diákok megjelenése újból árfelhajtó tényező lehet, csak rövid távú visszaesésre számít.

„Ha nem lesz olyan extrém gazdasági tényező, ami magával rántaná az ingatlanpiacot, akkor drasztikus árcsökkenésre nem kell számítani. Ugyan sok emberben ott van, hogy előbb-utóbb olcsóbbak lesznek a lakások, de erre nem szabad játszani, ugyanis hosszú távon semmi nem indokolja, hogy lefelé menjenek az árak. Aki vásárolni szeretne, ezt az időszakot kell kihasználnia, mert ennél kedvezőbb vételeket aligha lehet a közeljövőben realizálni” – zárta szavait.

LM