érdekességek

Készüljünk fel a tavaszi permetezésre!

Készüljünk fel a tavaszi permetezésre!

Kép forrása: 123rf.com

A tavasz sokak kedvenc évszaka, ilyenkor újjáéled a természet, zöldbe borul a táj, a napsütéses órák pedig igazán nagy élménnyé varázsolják a szabadban töltött idők. A tavasz a kerti munkák ideje is, ilyenkor zajlik a vetés, és nem szabad megfeledkezni a tavaszi lemosó permetezésről sem.

 

Utóbbira érdemes felkészülni, elsőként azzal, hogy megnézzük, milyen idő lesz. Szeles időben nem tanácsos permetezni, mint ahogy eső előtt sem, hisz ilyenkor a növényvédő szereket a víz lemossa. A tavaszi lemosó permetezés fontossága megkérdőjelezhetetlen, hisz ilyenkor alapozzuk meg gyümölcsfáink egész éves egészségi állapotát.

Készüljünk elő a permetezéshez!

Az első és legfontosabb a megfelelő előkészület, ezt már hetekkel, akár hónapokkal korábban is megtervezhetjük. Először is válasszuk ki a növényvédő szert, hogy milyen szert vagy szereket fogunk használni. Ebből pedig szerezzük be a megfelelő mennyiséget, nehogy a permetezéskor derüljön ki, hogy túl keveset vásároltunk. Érdemes mindent egy napra időzíteni egyébként. Fontos, hogy a permetezőt is ellenőrizzük, hisz a műanyag alkatrészek eltörhettek,eldeformálódhattak a tél során, a permetezés napján pedig nem szerencsés még permetező után szaladgálni. Ellenőrizzük a pumpát, a fúvókákat és próbáljuk ki az eszközt.

A növényvédő szerek sokféleségében sokszor elveszettnek érzi magát az ember, ne féljünk tanácsot kérni, ha szaküzletben vásárolunk. Mi ellen szeretnénk megvédeni a növényt? Ez az alapkérdés, a válasz pedig sokféle lehet. Ha kártevő rovarok ellen, akkor az olajos tartalmú készítmények a jók, ezek ugyanis a rovar testén bevonatot képeznek. A réz és a kén a kórokozók ellen nagyon hatékonyak, gombás és bakteriális támadások ellen nyújtanak hatékony védelmet. Ha pedig többféle kártékony dolog veszélyeztetni a gyümölcsfákat, egyszerűen alkalmazzunk kombinált készítményeket a tökéletes védelemért.

Száraz, szélcsendes időben

Fontos, hogy száraz és szélcsendes idő legyen, és hogy alaposan permetezzük le a növényeket, egyenletesen befedve azt, ne hagyjunk ki részeket. Olvassunk el a használati utasítást, vannak olyan szerek, melyek rügyfakadás után nem igazán szerencsések, hisz károsíthatják a növényt. Fontos az is, hogy akkor végezzük el a permetezést, amikor már éjszaka sincsenek fagyok, hisz ha a permetszer ráfagy a növényre, nagy károkat tud okozni. Végezetül pedig tartsuk be a munkavédelmi szabályokat, viseljünk hosszú ujjú ruházatot, kesztyűt, hosszú nadrágot és arcmaszkot, hogy ne lélegezzük be a permetszert.

(LM)