Család

Pia, drog és ADHD? – avagy a baj nem jár egyedül

Pia, drog és ADHD? – avagy a baj nem jár egyedül

Kép forrása: GEM Tanulási Központ

Parkokban italozó fiatalok, az iskolai vécében cigiző vagy füvező kamaszok, észrevétlenül snüsszöző tizenévesek, az okostelefonjuktól megválni képtelen óvodások – riasztó képek korunk gyermekkori függőségeiről és szenvedélybetegségeiről. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD is állhat, amelyre ma már számos gyógymód és fejlesztés létezik.

 

ADHD és függőségek

Az ADHD kifejezés (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jól ismert fogalom az oktatási intézményekben és a gyermekes családokban, hiszen Magyarországon ma már minden általános- és középiskolai osztályban lehet átlagosan legalább egy figyelemzavarral küzdő tanuló. Ennek ellenére az ADHD-s gyermekek többsége jelenleg is kezeletlen vagy tévesen kezelt, meg nem értett vagy félrediagnosztizált és kezelhetetlennek kikiáltott.

A kezeletlen figyelemhiányos zavar a tanulási nehézségek mellett sok esetben magatartási problémákhoz is vezet. A legújabb amerikai kutatások ráadásul szoros kapcsolatot mutattak ki az ADHD, a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus között. Egy tanulmány felmérése szerint az ADHD-s gyermekek 40%-a kezdett alkoholt fogyasztani 14 éves korban, míg az ADHD diagnózis nélküli gyermekeknél ez az arány csak 22%, tehát a fele volt. Ez sajnos a későbbi életszakaszban is gondot jelenthet, ugyanis a felnőtt alkoholisták 25%-a ADHD beteg. Az okot a kutatók a figyelemzavaros emberek viselkedésére, valamint idegrendszeri eltérésekre vezetik vissza.

Pörögni ezerrel

Az ADHD betegek dopamin szintje alacsony. A dopamin egy boldogsághormon, ami az ideg- és hormonrendszerre is fontos hatást gyakorol. Gyakorlatilag ez a vegyület felelős az agyunkban a jutalmazásért, ennek köszönhető az elégedettség és az öröm érzése. A figyelemzavarral küzdők esetében, mivel a dopaminszintjük alacsony, azt folyamatosan stimulálni, pörgetni kell, pl. állandó mozgással, cukros ételek, kávé vagy energiaital túlzott fogyasztásával, szélsőséges esetekben pedig drogok használatával. Míg az egészséges embereknél ezek a stimulánsok figyelemzavart, hiperaktivitást okoznak, az ADHD betegeknél fordított hatás érvényesül: a dopaminszint emelkedése a koncentráció növeléséhez vezet. Az átmeneti pozitív hatások azonban hosszú távon nem érvényesülnek, ugyanúgy alkoholizmushoz és súlyos kábítószerfüggőséghez vezethetnek, mint bárki másnál.

Gyógyszerektől az agytréningig

Megfelelő kezelés mellett az ADHD-val is tünetmentesen, harmonikusan lehet élni. A már kisgyermekkorban diagnosztizált és kezelt figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar számos problémától és későbbi veszélytől megkíméli az érintett személyt, annak családját és közvetlen környezetét is. Az ADHD kezelésére sokáig a gyógyszerszedés volt az egyetlen megoldás. Ma azonban szerencsére már léteznek klinikailag igazolt, gyógyszermentes terápiák is. Megfelelő segítséggel ugyanis nagymértékben javulnak a gyermekek tanulási eredményei, szociális, beilleszkedési, magatartási problémái és interperszonális kapcsolatai is.

 

LM