Család

A tökéletes lángos

A tökéletes lángos

Kép forrása: wikipedia.org

A lángost magyar ételnek tekintjük, pedig a világ minden táján megtalálható. Általában a balatoni büfékben szokták keresni, miközben otthon is elkészíthető. A magyar lángos olyan finom, hogy a fogyókúrát is félredobjuk egy időre, csakhogy megkóstolhassuk a legjobb falatokat.

 

A lángos elkészítése azonban mindig a tésztán múlik. Ha ez a lépés rossz, akkor az egész mehet a kukába, mivel senki sem akarja majd megenni. A jó lángos mindig ropogós kívülről és puha belülről, emellett nem lehet sűrű, zsíros vagy nehéz. Ha megnézzük az összetevőket, akkor csak étolajra és kelt tésztára van szükség, ami vízből, élesztőből és sóból áll. De milyen titkot kell megtanulnunk a tökéletes lángos elkészítéséhez?

A liszt fontossága

A lángos igazából a tésztától lesz tényleg finom, aminek az alapja a liszt. A liszt meghatározza az állagát és később az ízét, bár itt is többféle megoldás közül választhatunk. Valaki jobban szereti a kelt tésztára hasonlító lángosokat, amihez a sima fehér liszt is megteszi. Ha azonban a ropogós réteget keressük, akkor a fehér lisztet kenyérliszttel kell keverni, mindig 2:3 arányban. Utóbbit fél óráig kell pihentetni, ami nem lehet se több, se kevesebb.

A tökéletes lángos nem lehet csomós, ezért a tésztát mindig át kell szitálni. Ez a lépés sok konyhában kimarad, pedig lazább állagúvá teszi. Az is fontos, hogy a lángoshoz kétszeri kelesztésre van szükség, amit csak úgy tudunk meggyorsítani, ha egy kicsit felmelegítjük a tésztát. Ez egy olyan trükk, amivel lényeges időt tudunk megspórolni. A kétszeri kelesztés lényege, hogy az egyszer felfuttatott lisztből készült cipókat megint kelni hagyjuk. Ilyenkor nem szabad lisztet szórni alá!

Az olaj és egyéb tudnivalók

Ha megkeltek a cipók, akkor jön a nyújtás. Ez a lépés határozza meg, hogy milyen lesz a lángos: vastag, vékony, vegyes, inkább kívül széles és belül vékony. Persze itt is vannak szabályok, mivel ha túl vastag, akkor nem sül át, ha pedig túl vékony, akkor olajos maradhat. Amennyiben tölteni szeretnénk, akkor az egyenletesen vastag a legjobb megoldás.

Nyújtás után egyből a forró olajba kell tenni. Itt érdemes kiemelni a forró szót, mivel ez óriási hiba szokott lenni. Nem lehet hideg, se langyos, se túl forró! Honnan tudjuk, hogy mikor a legjobb? Az olaj hőmérséklete akkor jó, ha éppen buborékozni kezd. Ilyenkor fél perc múlva már fordíthatjuk is a lángost.

Utolsó lépésként mindig egyszerre csak egyet készítsünk el, és soha ne pakoljuk egymásra, hiszen ez nem palacsinta. Tegyük őket az oldalukra, hogy lecsepegjen róluk minden felesleges olaj.

(LM)