
Kép forrása: pixabay.com
A mai világban rengeteg divatdiéta irányzat fellelhető, és egyre ritkább az a réteg, aki még egyiket sem próbálta ki. Tehát mondhatni elég sok embert fenyeget egy rosszul összeállított és nem egyénre szabott étrend hosszútávú követése. A legtöbb ember életmódváltás reményében vagy ajánlások, influenszer hirdetés miatt kezd bele valamilyen trendi étrend követésébe, egyfajta csodát várva, ami nagy százalékában kudarcba fullad. Zoványi Ágnes, sport-specifikus dietetikai szakember és Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök részletezi, miért hasznosabb az életmódváltás a felkapott divatdiétáknál.
Ezek a csodadiéták, ahogy eleve minden diéta, egy “tól-ig” tartó időintervallumot ölel fel, és a program lejárta után legtöbbször az adott páciens magára marad, és visszatér a megszokott kerékvágáshoz, a megszokott étrendhez és ételekhez. Egy diétánál sokkal jobb megoldás egy életmódváltás, ahol a páciens elsajátítja az egészséges táplálkozás alapjait, áttér egy tudatos bevásárlásra, rendszerezi étkezéseit, és megreformálja az elkészítési folyamatokat - kezdte Zoványi Ágnes, sport-specifikus dietetikai szakember, aki azt is elárulta, az életmódváltásnál sem mindegy, hogyan állunk hozzá. Az, hogy valaki kipróbál például kíváncsiságból egy diétát és sikerélménye lesz benne, eléri a kívánt alakot az ígért idő alatt, és utána is sikeresen tartja a formáját, azzal nincs nagy gond.
Akkor van probléma, ha hosszútávon kiiktat „trendiségből” bizonyos nyersanyagcsoportokat az étrendjéből. Ezek a hibás átállások gyakran történnek internetes fórumok ajánlásai alapján vagy öndiagnosztizálás útján. Vannak alapvető, tápanyagban gazdag nyersanyagok, élelmiszer csoportok, amiket, ha kizárunk az étrendünkből, és nem pótoljuk a bennük lévő tápanyagokat, vitaminokat, akkor a szervezetünkben mikro- és makrotápanyaghiányt okoz, vagy a hosszútávú alacsony kalóriabevitel lesz negatív hatással a hormonális működésünkre, kognitív funkcióinkra, anyagcserénkre, immunitásunkra.
Sokan például ételallergiás, ételérzékenységi tünetek nélkül kizárják az étrendből a tejterméket, amiben kiváló arányban megtalálhatóak az esszenciális aminosavak, a kálcium, a b12-vitamin, a foszfor, a cink. Tehát ha önmagunktól, gasztrointesztinális panaszok nélkül a tejet, tejtermékeket kizárjuk, a szervezetünknek még árthatunk is vele, főleg, ha mellé gluténmentesen, tojásmentesen és egyszóval mindenmentesen akarunk táplálkozni - részletezte Zoványi Ágnes, sport-specifikus dietetikai szakember, aki szerint az egyik legszebb hivatás ételekkel megelőzni számos életmóddal összefüggő betegséget.
Amennyiben helyettesítő termékre szorulunk, akkor sem mindegy mit használunk - kezdte gondolatait Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Alapvetően az élelmiszeripar a dúsítással próbálja növelni például a tej-alternatívának ajánlott növényi italok kálcium és D-vitamin tartalmát, de sok vegán, növényi termék textúrájához használnak hidrolizált növényi zsírt, pálmazsírt vagy keményítőket, hozzáadott cukrot vagy egyéb adalékanyagot, ami megnöveli a termék zsírtartalmát és energiatartalmát. Tehát nem jár sikerrel az, aki ezeket fogyás céljából választja. A növényi italok közül a szója és a borsófehérje alapúak viszonylag magas fehérjetartalommal bírnak (bár itt is egységnyi adag fehérje mellé rengeteg „gasztro-ballaszt” társul), viszont a mandula és rizs alapú italok minimális fehérjét tartalmaznak, ezért nem mindegy, milyen célból fogyasztjuk ezeket az italokat, ahogyan az sem, hogy pontosan melyiket választjuk. Jó hír ugyanakkor, hogy ma már szinte mindenki talál a maga számára tökéletes megoldást, így akár zsír- és cukor-mentes tojásfehérjéből készült tej-, tejtermék-alternatívákat is. Tehát mindenképpen érdemes a saját szervezetünket megismerni, és akár szakember segítségét kérni - fejtette ki gondolatait Dr. Németh Csaba.
Természetesen, ha valaki tejfehérje allergiás, muszáj kizárnia a tejet és tejtermékeket, és figyelnie kell egyes élelmiszeripari termékek rejtett tejtartalmát is, hiszen a felvágottak, kenőmájasok, egyéb húskészítmények vagy a pékáruk közül is számos verzió (kalács, kifli, briós), a legtöbb félkész, késztermék tartalmaz tejet valamilyen formában. Sőt, tejfehérje allergiánál a keresztreakció miatt a borjú és marhahús is kerülendő.
Összeségében elmondható, csak a témakör felszínének kapargálása után már, ha az ember öndiagnosztizálást végez, és gasztrointesztinális panaszok nélkül mindenmentesen táplálkozik, akkor nagyon figyelnie kell arra, hogy az étrendje minél színesebb, változatosabb legyen, makrotápanyagokban és esszenciális aminosavakban is gazdag legyen, magas rost, vitamin és ásványi anyag tartalom jellemezze. Erre sokan nem figyelnek, nem fogyasztanak elegendő mennyiségben olajos magvakat, hüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket. Továbbá fontos tudatosítani magunkban, hogy a B12 vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található, így a vegán étrendet követőknek gondoskodni kell a pótlásáról.
Aki már fejben elhatározta, hogy egészségtudatos szokásokat szeretne kialakítani, belső motivációt és késztetést érez az iránt, hogy változtasson az életmódján, szeretne önmagának és szeretteinek egy hosszútávú, boldog és egészséges jövőt biztosítani, annak a legnagyobb segítség nem egy diéta lesz. A legnagyobb segítség egy egyéni céljainak, egyéni toleranciáinak megfelelő, személyre szabott, sajátos napi ritmusához, napirendjéhez igazodó étrend. Ennek alapja lehet akár a hagyományos hazai táplálkozás kicsit megreformálva és más ételkészítési technológiákat alkalmazva. A legnehezebb az életmódváltásban is ugyan az, mindenben az élet számos területén: elkezdeni és a változtatást igénylő mindennapos megszokásainkból, napi rutinunkból kitérni - egészítette ki gondolatait Zoványi Ágnes.
LM





