állás kalauz

Tippek az álláskereséshez – hogy találjuk meg a tökéletes munkahelyet?

Tippek az álláskereséshez – hogy találjuk meg a tökéletes munkahelyet?

Kép forrása: pixabay.com

Az internet tele van álláshirdetésekkel. Ha beírjuk a keresőbe, hogy munka, állás, munkaajánlatok, munkahely, vagy álláshirdetés – számos találattal találjuk szemben magunkat. A legfrissebb állások kínálata is folyamatosan bővül, az ingyenes álláshirdetések pedig vonzók a cégek számára, akik több helyen is közzéteszik, hogy milyen munkatársat keresnek. De hogy is keressen hatékonyan, gyorsan egy álláskereső?

 

Fontos az előkészület

Mielőtt belevetnénk magunkat az álláskeresésbe, gondoljuk át, hogy milyen állást is keresünk, milyen munka lenne megfelelő a számunkra. Persze maradjunk a földön és vegyünk figyelembe képességeinket, képesítéseinket is, sok-sok csalódástól kímélhetjük meg így magunkat. Ha karrierváltás előtt állunk és nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen munkát szeretnénk végezni, gyűjtsünk ötleteket, kérjünk szakmai segítséget, ha szükséges. A karrier-tanácsadók nagy segítséget tudnak nyújtani.

Ha olyan álláshirdetést találunk, ami felkelti érdeklődésünket, nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Ismerjük meg a vállalatot közelebbről, ehhez kérjük azok segítségét, akik már ott dolgoznak. Nyomozzunk egy kicsit, használjuk a LinkedInt, Facebookot vagy más közösségi platformot, hogy kiderítsük, kik dolgoznak a cégnél. Ha van ott ismerősünk, keressük meg, és kérdezzünk.

Felkészülten az interjúra

Ha jelentkezünk és interjúra hívnak, készüljünk fel. Ne csak arra, hogy tőlünk mit kérdezhetnek, hanem mi is készüljünk kérdésekkel. Egy olyan jelentkező, akinek nincs kérdése, elgondolkodtatja az interjúztatókat, hogy vajon érdekli-e egyáltalán az adott állás? Ne legyünk ilyenek.

Nézzünk utána annak is, hogy milyen a vállalati kultúra, megfelel-e nekünk, illik-e hozzánk. Túl hivatalos, vagy épp túl laza? Mérjük fel igényeinket, hisz ha olyan helyre kerülünk, ami nem olyan, mint amilyen a személyiségünk, ott nem fogjuk hosszú távon jól érezni magunkat. Mérjük fel továbbá azt is, hogy milyen céljaink vannak a karrierünket illetően, és hogy ezeket a célokat el tudjuk-e érni ennél a cégnél. Vannak-e előrelépési lehetőségek? Milyenek?

Fontos a fizetés is, hisz ha nem az elvárt fizetést kapjuk meg, akkor nem leszünk annyira motiváltak, ne alkudjunk meg e tekintetben sem. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy milyen plusz dolgokat kapunk a cégtől, ami szintén pénzbe kerül. Ingyen ebéd a munkahelyen? Cafetéria? Céges autó? Céges telefon? Ezeket sem magunknak kell kifizetni, így számoljuk hozzá a fizetéshez, így egészében nézzük ezt az összeget.

(LM)