állás kalauz

Párkapcsolat a munkahelyen

Párkapcsolat a munkahelyen

Kép forrása: pixabay.com

Sokan a munkahelyükön ismerkednek meg párjukkal, ami nem véletlen. Időnk egyre nagyobb részét töltjük a munkahelyünkön és sok esetben nincs már idő és energia sem az ismerkedésre. Ezért is terjedtek el az online ismerkedési formák. Vannak munkahelyek, ahol kifejezetten tiltják a kollégák közti párkapcsolatot, erről jó tájékozódni,  mikor felgyullad a szikra.

 

A munkahelyi párkapcsolatok kialakulása

Az együtt töltött idő mennyisége és minősége bizony befolyásolja az ember érzéseit. Amikor nyíltan kommunikálhatsz egy munkahelyi közösségben, amikor segítőkészséggel találkozol, akkor ott helye van a romantikus érzéseknek is. A kutatások ezen felül azt is mondják, hogy hajlamosak vagyunk olyan emberekbe beleszeretni, akik hasonlítanak hozzánk. Valamint minél jobban ismerünk valakit, annál valószínűbb, hogy vonzódni fogunk hozzá.

Vannak kockázatok

Azonban amikor romantikus érzéseket táplálunk egy kollégánk iránt, nem árt átgondolni egy-két dolgot. Ismerjük meg a kockázatokat, mielőtt még komolyra fordulnak az érzelmek. Megvan az esélye például annak, hogy a kapcsolat nem működik, az egyik vagy mindkét fél részéről sérelmek merülnek fel. Fontos tisztázni azt is, hogy egy párkapcsolat milyen érdekellentétekhez vezet. Sokan ezt a munkahelyi barátságok esetében nem is mérik fel, pedig ezen a szinten is működik. Amikor viszont már kialakul a párkapcsolat, az okozhat a rendszer szintjén is ellentéteket. Megkérdőjeleződhet például a szakmaiságunk, gondolhatják azt egyes kollégák, hogy a partnerünket előnyben részesítjük bizonyos döntésekkor. A kockázat annál nagyobb, minél több köze van a két félnek egymáshoz munkahelyi szinten. Tehát szinte elkerülhetetlen a főnök-beosztott kapcsolat esetében.

Pozitív a reakció, fontosak a szabályok

Míg ha a két fél más osztályon, más területen dolgozik úgy, hogy a munkájuk során nem is kell kapcsolatban lépniük egymással, így kevesebb ennek az esélye. Az is felmerülhet ilyenkor, hogy az egyik fél a másikat használja ugródeszkaként, a létrán felfelé lépkedéshez. Azonban ha őszintén nyilvánulunk meg a párkapcsolatunkat tekintve is a kollégáink felé, akkor ennek kisebb a valószínűsége. Sőt, a kutatások azt is mutatják, hogy a munkatársak általában pozitívan viszonyulnak a munkahelyi kapcsolatokhoz. Örülnek, ha valaki szerelmes és boldog.

A legfontosabb azonban, hogy ismerjük meg a vállalat irányelveit. Több cég nem csak azt tiltja meg, hogy a munkatársak egymással randevúzzanak, hanem azt is, hogy az ügyfelekkel, beszállítókkal létesítsenek romantikus kapcsolatot. Ilyenkor próbáljuk megérteni azt is, hogy miért is hozták létre ezeket a szabályokat, ha viszont már megszegtük, akkor minél hamarabb tisztázzuk, ne titkolózzunk.

#álláskalauz