állás kalauz

Ne írj bele mindent az önéletrajzba, úgy sem olvassák el

Ne írj bele mindent az önéletrajzba, úgy sem olvassák el

Kép forrása: pixabay.com

Ha a munkakeresők csoportjába tartozol, akkor biztos többször nekifutottál a tökéletes önéletrajz megírásának, amit minden egyes cég örömmel fogad majd. Azonban van egy rossz hírünk: nincs olyan CV, amit mindenkinek elküldhetsz.

 

Alkalmazkodj a munkához

Az önéletrajz írás lényege, hogy összefoglald a tapasztalataidat és a képességeidet egy bizonyos munkáltató számára. Lehet, hogy az életed során több szektorban is kipróbáltad magad, így van két év tapasztalatod eladóként, másfél év futárként, megint kettő építőipari dolgozóként. Ha a következő állásra egy étterembe akarsz bekerülni, akkor teljesen felesleg olyan dokumentumot küldeni, amin részletesen elemzed, hogy az építőiparban hány különböző feladatot láttál el, mivel senkit sem fog érdekelni.

A titok, hogy minden elküldött önéletrajzot az aktuális munkához kell igazítanod. Igen ám, de itt jön a neheze. Ma sokan nem kérnek a nyomtatott papírból, hanem az e-mail címre tudsz küldeni. Vagy ami még ennél is rosszabb, egy applikáción keresztül tudsz feliratkozni. Mit tehetsz ilyenkor?

PDF és munkakereső applikációk

Ha PDF-et küldesz, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a papírra. Nézd meg, hogy milyen tapasztalat és milyen tudás kell az álmaid munkájához, és csak azokra fókuszálj. Persze, feltüntetheted, hogy két évig másban dolgoztál, de ne térj ki a részletekre. Írj bővebben azokról a tapasztalatokról, amit egy hasonló helyen szereztél, mivel ez fogja érdekelni az új főnöködet.

Az applikációknál azonban más a helyzet, mivel mindenki ugyanazt a profilodat látja. Ebben az esetben az a legjobb, ha minden egyes munkát feltüntetsz, és mindegyikről tartalmasan írsz. Ha kihagysz valamit, akkor az egyik munkaadó információ nélkül marad, úgyhogy nyugodtan jöhetnek a részletek. Ezeknél a profiloknál nem kell arra figyelned, hogy kiférj egy oldalra, úgyhogy nyugodtan belemerülhetsz.

Legyen szó papír vagy online önéletrajzról, mindig legyen tökéletes a helyesírásod, és használj minőségi és komoly képet. Figyelj a dokumentum külalakjára, és nyugodtan vigyél bele színeket.

(LM)