állás kalauz

Így öltözzünk fel egy állásinterjúra

Így öltözzünk fel egy állásinterjúra

Kép forrása: pixabay.com

Gyakran beszélünk arról, hogy milyen kérdéseket várhatunk egy állásinterjún, azonban nem szabad megfeledkezni a kinézetünkről sem. Nem egyszer kaptam olyan kritikát egy külső szemlélőtől, miszerint túlöltözve mentem. De mi számít elfogadhatónak?

 

Ápoltság

Az első és legfontosabb, hogy mindig legyünk önazonosak és ápoltak. Nem szabad külön említeni a két tulajdonságot, mert az önazonosság elbillentheti a mérleget. Ha például imádjuk az acélbetétes bakancsot és a bőr szerkót, akkor azt most a szekrénybe kéne hagynunk, kivéve, ha éppen egy tetováló szalonban akarunk dolgozni.

Hova?

Ennél a pontnál kell hozzáadnunk a következő szempontot: a munka fajtáját. Egy irodai munkára nyugodtan mehetünk zakóban és nyakkendőben. Az ügyvédi munkára már minőségi öltöny is kellhet, miközben eladónak viselhetünk egyszerűbb, de ápolt öltözetet.

A legtöbb munkahelyre már nem kell kiöltözni, de inkább figyeljünk arra, hogy miként öltöznek a dolgozók. Egy kreatív cégnél ne farmert és fehér pólót csináljunk, hacsak nem mi festettük rá a dizájnt. Minden attól függ, hogy milyen pozíciót akarunk megnyerni.

Kerüljük a bakikat

Érdemes elkerülni a tipikus bakikat is. Ha például tudjuk, hogy nem érezzük jól magunkat szoknyában, akkor ne vegyük fel. Ha választanunk kell a kényelmes és az elegáns között, akkor inkább válasszuk a kényelmeset. Ha túl feszültek vagyunk a ruhánk miatt, akkor az állásinterjú is sokkal nehezebbé válik.

Külön a férfiaknak üzenjük, hogy mindig legyen ápolt a kezünk, tiszták a körmeik és a cipőjük. Aki igényes mindenben, az a munkában is az lesz.

(LM)