állás kalauz

Hogyan mondd el a kollégádnak, hogy büdös? Példákkal

Hogyan mondd el a kollégádnak, hogy büdös? Példákkal

Kép forrása: pixabay.com

Nem könnyű megmondani valakinek, hogy rossz szaga van, főleg, ha együtt dolgoztok. Ez a kellemetlen lépés azonban nagyon fontos, főleg, ha a másik vezetői pozícióban van. Nézzük meg pár példával együtt, hogy miként lehet túlélni ezt a helyzetet.

 

  1. Képzeld magad az ő helyébe

Ahhoz, hogy legyőzd a saját aggályaidat (ha vannak) azzal kapcsolatban, hogy beszélj egy büdös emberrel a munkahelyeden, fontos, hogy beleéld magad az ő helyzetébe. Ne feledd, hogy ha te lennél az, akinek testszagproblémája van, akkor szeretnél tudni róla. Ha az ő helyébe képzeled magad, akkor a megfelelő gondolkodásmódot tudod felvenni a kívánt beszélgetéshez.

  1. Beszélgessetek négyszemközt

Hogy elkerüld a szükségesnél kínosabb helyzetet, keress egy csendes helyet a beszélgetéshez. Ha te vagy a felettes, behívhatod a szóban forgó személyt az irodába. Ha egyszerűen csak egy munkatárs, hívd félre a pihenőszobába vagy más üres helyre, ahol egyedül lehettek.

Példa: ha négyszemközt szeretnél beszélni a büdös személlyel: Beszélhetnék veled? Van egy perced beszélgetni?

  1. Kezd a párbeszédet egy bókkal

Ha bókkal kezded a beszélgetést, az enyhíti a csapást, és tudatja a másik személlyel, hogy nem akarsz kegyetlen lenni. Legyél őszinte, amikor dicséretet adsz. Például, ha nem jó alkalmazott, ne mondd azt, hogy az. Ehelyett keress valami más őszinte dolgot, amit bók formájában megemlíthetsz.

Példa: Először el akartam mondani, hogy mennyire keményen dolgozol, és értékes tagja vagy a csapatnak.

  1. Ne ugorj neki azonnal

Mielőtt szóba hoznád a bűz témáját, ismerd el, hogy a beszélgetés kissé kínos lesz, de szükséges. Ha ilyen módon megnyugtatod, megmutatod nekik, hogy az ő oldalán állsz, és hogy együtt érzel a helyzetével.

Példa: Ez egy kicsit kínos, és remélem, nem veszed sértésnek, de...

  1. Legyél őszinte és közvetlen

Ha a büdös emberrel beszélgetsz, és kétértelmű megjegyzéseket teszel a higiéniájára vonatkozóan, az illető úgy értelmezheti, hogy azt akarod, hogy mosson fogat. A félreértések elkerülése érdekében legyél udvarias, de ne kerülgesse a forró kását.

Például: Mostanában azt érzem, hogy rossz szagod van.

Soha ne mondd azt, hogy más személy említette, vagy valaki mástól hallottad! Ettől csak még jobban zavarba jönne.

+1 Ha semmi sem működik

Beszélj a főnökével. Ha szóltál a kollégádnak, de az illető nem tesz ésszerű vagy megfelelő lépéseket a felfrissülés érdekében, tájékoztatod kell a problémáról a vezetőjét. Remélhetőleg ő nagyobb sikerrel jár majd, és senki sem sértődik meg.

(LM)