állás kalauz

Fénykép az önéletrajzban – miért fontos a jó fotó?

Fénykép az önéletrajzban – miért fontos a jó fotó?

Kép forrása: pixabay.com

Első benyomás – nagyon fontos, mikor állást keresünk, és amikor benyújtjuk a pályázatunkat, akkor  az önéletrajzunk jelenti ezt az első benyomást. A pontos, elegáns, különleges önéletrajz, ami helyesírásilag is tökéletes nagyon sokat elárul a jelentkezőről. Mint ahogy az önéletrajzon szereplő fotó is. Ez különböztet meg bennünket a többi jelentkezőtől, egy fotót látva már kialakul valamilyen kép az emberben.

 

Nem minden önéletrajhoz kérnek fotót, ez a tendencia pedig egyre inkább elterjedőben van, hisz a fotó kérése alapot adhat a diszkriminációra. Sokan ez ellen úgy tesznek, hogy egyszerűen nem kérnek fotót, azonban ilyenkor is nagyon könnyen lehet bárkiről fényképet keresni az interneten. Ha valamilyen állásra jelentkezünk, előtte nézzük át közösségi oldalainkat, hogy nem bújik-e meg valahol valamilyen kínos, nem szalonképes fotó (vagy bejegyzés), ami rossz fényt vethet ránk.

Milyen a jó önéletrajz-fotó?

Erre a kérdésre is összetett a válasz, hiszen olyan területeken, mint a művészetek, a grafika, a film, a zene, a színészet, nagyobb a jelentkezők szabadsága. Az ilyen területen dolgozók önéletrajza is szabályszegőbb, a fotó is lehet az, hisz egy  művész így jobban ki tudja fejezni önmagát, megmutathatja személyiségét. Nagyobb tehát a mozgástér.

Ezen kívül azonban vannak olyan alapszabályok, melyeket betartva a  mi önéletrajzunk is bizalmat kelthet a munkáltatóba. Ne készítsünk vagy készíttessünk magunkról alacsony felbontású, rossz minőségű fotót, ez elronthatja az összképet és máris hátrányból indulhatunk. Fontos, hogy a fotón az adott szakmának megfelelően öltözzünk fel, orvosként például műtősruhában, kutatóként köpenyben. A profi fotósok azt tanácsolják, hogy viseljünk egyszínű ruhát, olyan színűt, ami kiegészíti szemünk vagy hajunk színét. Semmiképp ne legyünk bikiniben, lenge öltözetben, ezek nem valók egy önéletrajzba. A háttér is nagyon fontos, egy tengerpart vagy egy zsúfolt bár nem épp ideális háttér. A profi önéletrajz fotó semleges, egyszínű, ideális esetben törtfehér háttér előtt készül.

Fontos a mosoly

Magabiztosabbnak és megközelíthetőbbnek tűnik az ember, ha mosolyog, közvetlenül a kamerába néz, törekedjünk tehát az ilyen fotóra. Tekintetünk legyen nyílt és kedves, és ne egész alakos fotót használjunk, az ideális önéletrajzfotón a fejünk és a mellkasunk egy része látszik csak. Ha profi önéletrajzot szeretnénk, akkor kérjünk fel egy profi fotóst, hogy készítsen rólunk képeket, semmiképp ne fotózzuk magunkat, ne csináljunk szelfit. Inkább menjünk el egy stúdióba, ahol a fények, a hátterek is adottak a jó fotó elkészítéséhez. Egy ilyen képpel pedig mi magunk is hitelesebbé válunk.

(LM)