állás kalauz

Az álláskeresés íratlan szabályai

Az álláskeresés íratlan szabályai

Kép forrása: pixabay.com

Az álláskeresés sokszor nem egyszerű feladat, és minél régebb óta keresi valaki új munkahelyét, annál nehezebb ezt megélni érzelmileg is. Ahhoz, hogy az álláskeresés egyébként is stresszes időszaka zökkenőmentesen menjen, hogy egy nyugodt és örömteli időszak legyen, nem árt néhány íratlan szabályt betartani.

 

Tervezés, szervezés

Fontos, hogy az álláskeresés során is legyünk szervezettek. Jegyezzük fel, hogy hová adtuk be önéletrajzunkat, milyen pozícióra jelentkezünk, milyen visszajelzést kaptunk, ki a kontaktszemély az adott munkahelyen. Ehhez excel táblázatot is használatunk és ide gyűjthetjük azokat az állásokat is, melyekre tervezzük, hogy pályázunk. Szervezzük meg tehát az álláskeresést, ne csak ösztönből cselekedjünk.

Ugyanígy fontos, hogy merjünk kérdezni. Ha vannak kapcsolataink, ugyan miért ne használnánk őket fel? Ha egy általunk vágyott helyen dolgozik az egyik ismerősünk, legyen az távoli vagy közeli, bátran kérdezzük meg, amit tudni szeretnénk az adott cégről. Kérjünk tanácsot, mit veszíthetünk vele?

Fontos az is, hogy milyen állásokra jelentkezünk. Az álláskeresés egyik íratlan szabálya, hogy csak olyan munkára jelentkezzünk, amit szívesen csinálnánk. Csak azért jelentkezni egy állásra, mert úgy érezzük, hogy most már muszáj, nem bölcs tanács. Ha olyan munkát vállalunk el, ami nem nekünk való, ahol hamar kiégünk, az később visszaköszön. Kérdezzük meg magunktól minden esetben, amikor egy állásra jelentkezünk, hogy el tudjuk-e hosszú távon képzelni, hogy itt és ezt csináljuk? Ha nem a válasz, akkor inkább ne is küldjük el a jelentkezést.

Ugyanígy fontos, hogy csak olyan állásra jelentkezzünk, melyhez megvan a megfelelő képzettségünk. Ha olyan helyre adjuk be a jelentkezésünket, ahol nem felelünk meg az alapfeltételeknek, ugyan mire számítunk? A válasz visszautasítás lesz, ez pedig, ha sok ilyet kapunk, egy idő után rányomja a bélyegét az egész álláskeresésre. Tehát csak olyan pozíciót pályázzunk meg, amire megvan a képesítésünk.

Nem csak a cél, az út is fontos

Ha új területen kezdünk el dolgozni, ha karriert váltunk, vagy épp karrierünk kezdetén állunk, ne számítsunk arra, hogy egyből megtalál bennünket az álomállás. Hisz ehhez sokszor sem a képzettségünk, sem a tapasztalatunk nem megfelelő. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne kezdhetnénk el dolgozni az álommunkahelyen – csak épp egy másik pozícióban. Fontos ilyenkor, hogy a munkáltatónk tisztában legyen a céljainkkal és hogy mi is tisztában legyünk azzal, hogy a munkáltató mennyire ösztönzi a fejlődést, mennyire adott a cégnél a lehetőség a fejlődésre, az előrelépésre.

(LM)