állás kalauz

Állásinterjúra kell-e az oltási igazolvány?

Állásinterjúra kell-e az oltási igazolvány?

Kép forrása: pixabay.com

A kormányrendelet alapján 2021. november 1-től a cégek és vállalkozások meghatározhatják, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást munkavállalóik számára.

 

Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy állásinterjún erre szabályosan rá lehet kérdezni. Nem beszélve arról, hogy akik távmunkában dolgoznak, abban az esetben nem is biztosan indokolt az, hogy a munkáltató oltásre kötelezze az alkalmazottját. A szabályokat az 598/2021 (X.28.) rendelet tartalmazza.

Nem lehet megkérdezni

A kormányrendelet létező munkaviszony esetén teheti kötelezővé az oltási igazolvány meglétét. Aki  tehát állásinterjúra megy, egy állásra jelentkezik, még nem áll jogviszonyban a céggel, így nem kérhető rajta számon, hogy van-e oltási igazolványa vagy sem. A másik fontos kérdés, hogy vannak olyan munkakörök, melyek esetében nem is szükséges a védettségi igazolvány megléte, így aki távmunkában dolgozik, azt nem kötelezheti a munkáltatója az oltásra. Továbbá még mindig érvényben van az a szabály, hogy nem kötelezhető oltásra az, aki számára ez egészségügyi okból ellenjavallt.

Mikor kérheti a munkáltató az oltást?

Ha létrejön a munkaviszony, a munkáltató szabhatja meg, hogy milyen határidőt az a munkavállalónak az oltás felvételére. Ha ez nem történik meg, akkor a munkáltató fizetési nélküli szabadságot rendelhet el. Ennek maximum időtartama egy év. Ha egy év elteltével a járványhelyzet  még indokolja az oltást, akkor a munkavállaló felmentéssel, vagy azonnali hatállyal való felmondással elbocsátható.

Hol kötelező és hol nem?

Aki aktív munkakereső és nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, érdemes előre tájékozódnia, hogy melyek azok a munkahelyek, ahol kérik az oltás felvételét. Az állami szférában a minisztériumok mindegyikében elvárás az oltás, mint ahogy az Országgyűlés alkalmazottai számára is kötelezővé tették. Az önkormányzatok kevés helyen éltek ezzel a lehetőséggel, elenyésző azon önkormányzatok száma, ahol kérik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az állami fenntartású iskolákban dolgozók számára kötelezővé tették az oltást, ez nagy port kavart, hisz így is tanárhiány van az országban. Ugyanúgy kötelező az egészségügyi dolgozóknak, sőt esetükben már a harmadik oltás felvétele is az.

A MÁV-Volán csoportnál nem kötelező az oltás felvétele, viszont két nap pótszabadságot kapnak az oltottak. A MOL, a Richter Gedeon Nyrt., A Wizz Air és a Rosenberger OSI Kft. voltak az elsők, akik kötelezővé tették az oltást alkalmazottaik számára. Sokan azért nem teszik ezt meg, mert munkavállalóik jelentős többsége már felvette az oltást, így ennek nincs jelentősége az ő esetükben.

(LM)