állás kalauz

A legkeresettebb szakmák 2021-ben

A legkeresettebb szakmák 2021-ben

Kép forrása: pixabay.com

Ha éppen szakmát váltanál, esetleg most kell döntened a továbbtanulásról, akkor jó, ha nyitott szemmel jársz.

 

A hagyományos szakmák mellett egyre több munkahely végezhető el a számítógépen keresztül, amit a folyamatosan növekedő kereslet is bizonyít.

Webfejlesztő

Az informatikai szakmák legjobbja a webfejlesztő. Ha ezt választod, akkor olyan szakember leszel, aki a semmiből tud létrehozni egy weboldalt, elkészíted a honlap struktúráját és megtanulod a különböző kódnyelveket. Ez elsőre bonyolultnak tűnik, és nem fogok hazudni, tényleg tanulást igényel.

Webfejlesztőn belül két fő ágat különítünk el. Az egyik a Front-end, aki azzal foglalkozik, amit a felhasználó lát az oldalon. Ehhez ismerni kell a weboldal felépítését, HTML és CSS programnyelveket. A másik a Back-end fejlesztő, aki azokkal a programokkal dolgozik, amik a háttérben működnek. Ezeket az információkat más nem látja, mint például az adatok kezelését. Ehhez mindig ismerni kell a PHP programnyelvet, valamint fel kell vele építeni egy működő adatbázist.

Webdesigner

Ha a weboldalfejlesztés túl nehéznek tűnik, akkor kipróbálhatod a webdizájner munkáját. Ez a szakember foglalkozik az oldal kinézetével, ő dönt a színekről, a betűtípusról, a háttérről és a grafikáról. Ha ezt a szakmát választod, akkor egy új arculatot kell létrehoznod, vagy felhasználnod egy már létezőt. Ennél a pontnál nagyon fontos, hogy legyen érzéked a színekhez, és ismerd az elvárt látványvilágot.

Egy webdizájnernek ismernie kell az Adobe Photoshop és az Illustrator programokat is, valamint értenie kell a webfejlesztéshez, hogy a megálmodott látványvilágot meg tudja valósítani. Hiába választod ezt a megoldást, nem menekülsz a HTML és CSS kódoktól, bár csak alapokra lesz szükséged.

Láthatod, hogy a két szakma különbözik egymástól, bár közös pontjuk is van. Mindkettőnél szükség van a tudásra, de ha elég elszánt vagy, akkor bármelyiket megcsinálhatod. Az internet megállás nélkül fejlődik, egyre több vállalat dönt az internetes megjelenés mellett, úgyhogy ezek a munkakörök nem fognak egyhamar kimenni a divatból.

(LM)