Hírek

Kamionsofőr hiány Angliába

Kamionsofőr hiány Angliába

Kép forrása: pixabay.com

Anglia sokáig a külföldre vágyó fiatalok kedvence volt, és rengetegen utaztak ki a jobb megélhetés céljából. Tavaly azonban a brit EU-tagság megszűnt létezni, majd 11 hónap letelte után egy új rendszer lépett érvénybe. Az új szabályozás főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján állít fel pontozási kritériumot, amit a külföldieknél alkalmaznak a munkavállalási kérelmeik elbírálásánál.

 

Anglia azonban nem számolt azzal, hogy a kamionsofőröknek a vezetői tapasztalatuk mellett nincs szükségük nagy angoltudásra, hiszen a jármű nyelv nélkül is működik. Ennek következtében egyre kevesebb sofőr vállalt munkát, ami meghozta az eredményét. Több nagy forgalmazó bejelentette, hogy kénytelen bezárni néhány töltőállomást, mivel nem tudja folyamatosan ellátni üzemanyaggal. Innentől kezdve hatalmas autósorok alakultak ki a benzinkutaknál is.

Rövidtávú megoldás

A brit kormány úgy válaszolt erre, hogy átmenetileg enyhíti a külföldi kamionosok vízumszabályait, mivel a probléma a lakossági élelmiszer-ellátásban is kezd problémát okozni. A feltételek csökkentése azonban csak 5000 jelentkezőre terjed ki, ráadásul csak karácsonyig lesz érvényben.

A szakmai szervezetek nem értenek egyet a döntéssel, és úgy fogalmaztak, hogy a kormány egy gyűszűnyi vízzel akarja eloltani a lángoló tüzet, hiszen rövidtávú megoldás nem létezik. Az 5000 sofőrt főleg üzemanyag- és élelmiszer-szállító teherautók vezetésére engedélyezik, valamint a baromfi-feldolgozó cégeknél is hasonló engedményt tettek, azonban azt is decemberig.

A toborzás októberben kezdődik.

(LM)