Család

Manuálterápia utáni fájdalom: mit tehetek ellene?

Manuálterápia utáni fájdalom: mit tehetek ellene?

Kép forrása: pexels.com

A manuálterápia képes helyreállítani a támasztó- és a mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját. A holisztikus szemléletű kezelési megoldás során az embert egyetlen egészként kezelik, tehát mindent figyelnek, majd ezt követően az orvosi ismeretekre támaszkodva dolgoznak ki kezelési tervet. A manuálterápia tehát egy olyan gyógyítási mechanizmus, ami során a gyógytornász manuálisan, kézzel kivitelezett fogásokkal oldja a gerincet és az ízületet érintő problémákat.

 

De vajon mit tehetünk akkor, ha még a terápiát követően is fájdalom lép fel? Hogyan kezeljük ezt és mi a megoldás? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

 

A manuálterápiás kezelés legfőbb jellemzői

A terápia során az első és legfontosabb a megelőző vizsgálat, ez legalább annyira fontos eleme a kezelésnek, mint maga a kézzel kivitelezett fogások megkezdése. Mindenekelőtt egy állapotfelmérés vizsgálatra van szükség, amibe beletartozhat a röntgen, a CT, az MR, valamint néhány laborvizsgálat. A teljes kórelőzmény alapos elemzésével a terapeuta egy olyan kezelési tervet készít, amely hatékony megoldást nyújthat a problémára. Ez azonban nem minden. A Gyógytornászom rendelő szerint a manuálterápia utáni fájdalom egyik leggyakoribb oka a lazítás hiánya, hiszen sajnos a panaszok sok esetben nem örökre szűnnek meg.

Hiába a megfelelő anamnézis, a mozgásvizsgálat, az egyénre szabott kezelési terv, ha a szakember nem talál meg minden deformitást, minden asszimmetriát, akkor előfordulhat, hogy az izmok általános állapota a kezelés után tovább romlik. A manuálterápia szemléletmódja szerint azonban az egyéneket egészként kell kezelni, hiszen a testrészek viszonya egymással szoros kölcsönhatásban vannak.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

A terápia során a test mechanikus energiáit használják el, olyan lágyrészi masszázsfogásokkal, izom-enerigát alkalmazó technikákkal dolgoznak, amelyek mobilizálnak, helyreállítják a mozgatórendszer harmóniáját. A kezelésben a terapeuta aktívan részt vesz, ami sokszor hatalmas energiabefektetéssel jár, nem véletlen, hogy a rendelőkben ez egy drágább kezelési típusnak számít. Sok helyen viszont egy árban vannak, pontosan azért, mert mindenkinek kijár a gyógyulás, az egészséges szervezet.

A manuálterápia hatékony kezelést nyújt a mozgásszervi panaszokra, a páciensek sokszor már 10-15 alkalom után jelentős javulást érzékelnek. A kezelés része lehet a trigger pont terápia, ami tovább gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Ezek a csomók az izmokban vagy a fasciában alakulnak ki, a legnagyobb gond, hogy kívülről nem láthatóak. Nyomásra viszont nagyon jól meghatározható a helyük és az, hogy hova sugárzik ki a fájdalom miattuk. A lényege, hogy a befeszült izmokban kialakult csomókat kitapintsák, majd enyhe nyomást helyezzenek rájuk, ami feloldja és megszünteti a fájdalmat okozó köteget.

 

Kinek nem javasolt?

Vannak olyan betegségek, ahol a manuálterápia ellenjavallt. Ilyen a tumorok, a traumás eltérések, a gyulladásos folyamatok, az oszteoporózis, valamint a vérzékenység, illetve az agyi és érbetegségek.

 

Miért alakulhat ki fájdalom a kezelést követően?

Sokan éreznek kellemetlen fájdalmat a manuálterápia után, ami ellen fogalmuk sincs, hogy mit tehetnek. Elfelejtjük azonban, hogy a kezelés lényeges és elmaradhatatlan része az önterápia, aminek során a páciens saját maga, otthon is végez gyakorlatokat. Ha ez elmarad, akkor bizony előfordulhat, hogy fájdalmat érez egy-egy területen. Erre azért is van szükség, mert így a gyógyult beteg megakadályozhatja a panaszok újbóli megjelenését, a funkciózavar kialakulását.

A másik oka a fájdalomnak az esetleges izomláz, az ízületek és izmok kezelése után keletkezett kellemetlen érzés. Az első kezelés után 6-12 órával fájdalmat, izomláz szerűséget érezhet a páciens. Ennek oka általában a lazítás hiánya. A tüneteknek 1-2 napon belül meg kell szűnniük, de legalább egy napig nem árt kerülni az erőteljesebb fizikai aktivitást.

A kezelést kizárólag orvos vagy gyógytornász végezheti. A manipulációs műfogások vizsgálati nélküli, valamint helytelen alkalmazása szövődményeket okozhat, ezért érdemes körültekintőnek lenni, amikor szakmai segítséget kérünk a gyógyuláshoz.

 

LM