Család

Így készülj fel a kutyatartásra!

Így készülj fel a kutyatartásra!

Kép forrása: pexels.com

A kutyatartás nagy felelősséggel jár, ugyanakkor hatalmas öröm is. Ha alaposan felkészülsz, és megfelelően gondoskodsz a kutyádról, akkor egy hűséges és szeretetteljes társra lelsz, aki sok örömet és boldogságot hoz majd az életedbe.

 

Mielőtt végleges döntést hoznál arról, hogy befogadsz egy kutyát, érdemes átgondolnod néhány dolgot, ha pedig már elhatározásra jutottál, akkor célszerű minél jobban felkészülnöd, hogy a zökkenőmentesek legyenek az első napok.

Cikkünk további részében kitérünk a fajtaválasztás szempontjaira, összefoglaljuk a kutyatartás során felmerülő gondozási feladatokat és költségeket, valamint adunk néhány tippet a kölyökkutyák neveléséhez is.

 

Hogyan válasszunk kutyafajtát?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen kutyafajtát érdemes választani. Az egyes fajták között nagy a különbség, mind fizikai adottságaikban, mind temperamentumukban. Fontos, hogy olyan fajtát válassz, amelyik illeszkedik az életmódodhoz és a körülményeidhez.

Ha kezdő kutyás vagy, akkor mérlegeld az alábbi szempontokat:

  • Taníthatóság: A kölyökkutyák gyorsan tanulnak, ezért fontos, hogy olyan fajtát válassz, amelyik könnyen kezelhető és gyorsan megtaníthatod neki a szükséges alapvető szabályokat.
  • A kutya termete: A kisebb kutyák könnyebben kezelhetőek, mint a nagyok, és kisebb helyet is igényelnek.
  • Betegségekre való hajlamosság: A kutyák élettartama akár 15 év is lehet, ezért olyan fajtában érdemes gondolkodni, amelyik nem hajlamos az örökletes betegségekre.
  • A saját életmódod: Ha aktív életet élsz, és szeretsz kirándulni, akkor egy mozgékonyabb fajtát érdemes választanod. Ha inkább a nyugodtabb életet preferálod, akkor egy kevésbé aktív fajta is megfelelhet.
  • Vannak-e gyerekek a családban: Ha van kisgyermeked, akkor olyan fajtát válassz, amelyik jól kijön a gyerekekkel.

Fajtatiszta vagy menhelyi kutya legyen?

Ha fontos számodra, hogy előre tudd, hogy milyen fajta jellemzőkkel rendelkezik majd a kutyád, akkor érdemes fajtatiszta kutyát választanod. Ha viszont szívesen segítenél egy elesett állaton, akkor menhelyi kutyát is befogadhatsz.

Ha ellenőrzött tenyésztőtől vásárolsz kölyökkutyát, annak jelentős anyagi vonzata lehet, ugyanakkor biztos lehetsz benne, hogy egészséges kutyát vásárolsz, és nem egy lelketlen szaporítót támogatsz a pénzeddel.

A menhelyeken gyakran felnőtt, vagy kimondottan idős kutyákat is találhatsz, ha szeretnél nekik boldog gazdis éveket biztosítani, akkor válassz egyet közülük. Azon túl, hogy jót cselekszel ezzel, biztos lehetsz a kutya méretét illetően és a temperamentumával kapcsolatban is kaphatsz információt.

A hátrányuk, hogy nem ismerjük a származásukat, valamint előfordulhat, hogy valamilyen viselkedési problémájuk van, amelyet ki kell szűrnöd.

 

Milyen kiadásokkal jár a kutyatartás?

A kutyatartás nem olcsó mulatság. A kezdeti költségeken kívül, mint a vásárlási ár, az oltási program, a chip, az ivartalanítás, a nyakörv és póráz, a fekhely, az etető és itató, rendszeresen kell költened a kutya táplálására, a higiéniájára, a játékokra és felszerelésekre, valamint felmerülhetnek orvosi költségek is.

A kutya táplálása a legnagyobb költségtényező. A minőségi táp drága lehet, ezért érdemes körültekintően választani a kutyád életkorának és egyéb igényeinek megfelelő kutyatápok közül. Egyes fajták esetén érdemes rendszeresen felkeresni egy kutyakozmetikust is, emellett nem szabad elfeledkezni a kutya fogápolásáról sem, amelyek mind-mind költséggel járnak.

A játékok segítenek a kutyának a lefoglalásban és a szellemi fejlődésében, azonban időnként ezek is cserére szorulnak. Ha kicsit problémás az eb és beiratkoztok egy kutyaiskolába, az szintén kiadást jelent.

 

Milyen állandó feladatok merülnek fel a kutyatartás során?

A kutyatartáshoz számos gondozási feladat tartozik. Ezek közé tartozik a napi sétálás, a kutyaeledel és a víz biztosítása, a kutya ápolása, a betegségek megelőzése és a nevelés is.

A napi sétálás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutyánk egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Legalább napi kétszer kell sétáltatni, még jobb, ha napi háromszor-négyszer is lehetősége van mozogni.

A séta során fontos, hogy a kutyát pórázon vezessük, hogy elkerüljük a baleseteket. A sétáltatás közben biztosítsunk lehetőséget a kutyának arra, hogy elvégezze a dolgát, szimatoljon, mozogjon és szocializálódjon. Mindig legyen nálunk kutyapiszokzacskó, őrizzük meg a járdák, parkok, kutyafuttatók tisztaságát!

A rendszeres itatás és etetés szintén alapvető feladat. A kutyaeledelt a kutya fajtájához és életkorához igazítva válasszuk ki, ügyelve a táp minőségére és összetételére. A kutyánk vize mindig legyen friss és tiszta.

A kutya szőrzete rendszeres fésülést igényel, hogy elkerüljük a gubancok és a csomók kialakulását, valamint, hogy megkönnyítsük a vedlést. A hosszú szőrű kutyákat gyakrabban kell fésülni, a rövid szőrű kutyák kevesebb „szépítkezéssel” is beérik. A kutyák körmei rendszeres vágást igényelnek, hogy ne törjenek le és ne okozzanak fájdalmat nekik.

A kutya betegségeinek megelőzése érdekében fontos, hogy a kutyát rendszeresen vigyük állatorvoshoz ellenőrzésre. Az állatorvos javaslatai alapján végezzük el a szükséges oltásokat és kezeléseket.

A kutyánkat meg kell tanítani az alapvető szabályokra és parancsszavakra, hogy zökkenőmentes és biztonságos legyen vele akár otthon, akár nyilvános helyen tartózkodni. A nevelést már kölyökkorban el kell kezdenünk.

 

Néhány szó a kölyökkutyák neveléséről

Ha kölyökkutyát szeretnél, fontos, hogy felkészülj a nevelésre. A kölyökkutyák nagyon érzékenyek és tanulékonyak, ezért a kezdetektől fogva szánjunk időt a nevelésükre. Fontos, hogy következetesek legyünk, mivel a szabályokat és a határokat már korán meg kell tanítani nekik.

A következetesség mellett fontos, hogy pozitív megerősítéssel neveljünk, és kerüljük a büntetést. A kölyökkutyák nevelése sok türelmet és odafigyelést igényel, de ha kitartóak vagyunk, és szerető gazdiként viselkedünk, akkor a kölyökkutyából egy jól nevelt és boldog kutya válik majd.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kutyatartással kapcsolatban. Ha tetszett ez a cikk oszd meg ismerőseiddel is.

Cikkünk elkészítésében a Picup.hu és a Thinker.hu ismeretterjesztő magazin szerkesztői voltak a segítségünkre.

 

LM