
Kép forrása: gourmetstudio.blog.hu
A bundáskenyér egyik legkorábbi ismert elődje az ókori Rómából származik. Apicius, egy római szakácskönyv (i. sz. 4–5. század) szerzője egy olyan receptet is lejegyzett, amely szerint kenyeret tejbe és tojásba kell áztatni, majd olajban kisütni. Ez nagyon hasonlít a mai bundáskenyérhez, és a célja is hasonló volt: a száraz, maradék kenyér újrahasznosítása.
A bundáskenyér egyik legkorábbi ismert elődje az ókori Rómából származik. Apicius, egy római szakácskönyv (i. sz. 4–5. század) szerzője egy olyan receptet is lejegyzett, amely szerint kenyeret tejbe és tojásba kell áztatni, majd olajban kisütni. Ez nagyon hasonlít a mai bundáskenyérhez, és a célja is hasonló volt: a száraz, maradék kenyér újrahasznosítása.
A középkorban Európa-szerte elterjedt az efféle kenyérből készült édes vagy sós étel. A francia változat neve – pain perdu, azaz „elveszett kenyér” – arra utal, hogy száraz, már nem friss kenyeret használtak fel az ételhez, ezzel elkerülve a pazarlást. A perdu itt a „veszendőbe ment” értelemben szerepel.
A francia verzió: pain perdu
Hozzávalók (2–3 adaghoz):
• 4 szelet szikkadt fehér kenyér vagy briós (kb. 2–3 cm vastag szeletek)
• 2 db tojás
• 200 ml tej
• 1 evőkanál cukor (lehet barna cukor is)
• 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 1/2 teáskanál fahéj (opcionális)
• 1 evőkanál vaj + kevés olaj a sütéshez
Tálaláshoz (ízlés szerint):
• porcukor
• friss gyümölcs (eper, málna, áfonya)
• juharszirup vagy méz
• lekvár
• tejszínhab
Elkészítés:
A kenyér előkészítése
A legjobb, ha egy napos, szikkadt kenyeret használsz, mert jobban magába szívja a tojásos-tejes keveréket anélkül, hogy szétesne. Használhatsz francia bagettet, kalácsot vagy brióst is.
Tipp: Ha csak friss kenyered van, tedd be 10 percre 150 °C-ra előmelegített sütőbe, hogy kissé kiszáradjon.
A tojásos-tejes keverék elkészítése
Egy mélyebb tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet, cukrot, vaníliát, sót, és ha szeretnéd, egy kis fahéjat is. Keverd simára.
A kenyér beáztatása
Helyezd a kenyérszeleteket a keverékbe, és hagyd ázni oldalanként kb. 30–60 másodpercig, hogy jól megszívják magukat. Ne hagyd túl sokáig, nehogy szétessenek!
Sütés
Egy nagyobb serpenyőben hevíts fel egy evőkanál vajat kevés olajjal (ez megakadályozza, hogy a vaj megégjen). Amikor forró, helyezd bele a beáztatott kenyérszeleteket, és süsd oldalanként 2–3 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Tipp: Ha sok szeletet sütsz, tartsd melegen a kész bundáskenyereket egy 80–100 °C-os sütőben, amíg a többivel elkészülsz.
Tálalás
Azonnal tálald, még melegen. Szórd meg porcukorral, locsold meg juharsziruppal, és díszítsd gyümölcsökkel vagy egy kanál lekvárral.
Nemzetközi változatok
Bár a „francia bundáskenyér” név utal Franciaországra, sok országban léteznek hasonló ételek, például:
• Amerikai French Toast – gyakran vastag kenyérből készül, édes változatban, juharsziruppal tálalják.
• Németország – Armer Ritter („szegény lovag”) néven ismert.
• Spanyolország – Torrijas: különösen húsvét idején népszerű, gyakran mézzel vagy borral készül.
Az Egyesült Államokban sokan tévesen hiszik, hogy a „French toast” neve egy Joseph French nevű pékhez köthető, de ez valószínűleg csak utólagos legenda. A francia bundáskenyér népszerűsége nőtt az évek során a gasztronómiában is, és sok modern séf luxus alapanyagokkal (pl. mascarpone, bogyós gyümölcsök, karamellizált dió) újragondolja.
LM





