Család

Hallongrotta – Eredeti svéd recept

Hallongrotta – Eredeti svéd recept

Kép forrása: freepik.com

A „Hallongrotta” szó szerinti fordítása svédül: „málnabarlang”. Egy találó és bájos elnevezés, hiszen a kis sütemények valóban úgy néznek ki, mint kerek, puha kis „barlangok”, amelyek közepében málnaízű kincset rejtenek. Eredetileg a 20. század elején tűnt fel svéd recepteskönyvekben, de hamar alapdarab lett az otthoni sütés kultúrájában.

 

Svédországban az úgynevezett „fika” – a kávészünet rituáléja – nélkülözhetetlen része a hétköznapoknak. És mi passzolna jobban egy forró kávé vagy tea mellé, mint néhány házi Hallongrotta? Nem túl édes, nem túl nagy, és mindig pont azt az érzést adja, amit a skandináv életérzés lényege: egyszerű, letisztult, meghitt.

A klasszikus Hallongrotta vaj, liszt, cukor és vanília keverékéből áll, a közepébe málnalekvárt kanalaznak. Sok háziasszony saját csavart visz bele – például mandulalisztet használ, vagy citromhéjjal frissíti a tésztát. Bár a málna a klasszikus, mára eperrel, áfonyával, sőt sós karamellel vagy csokoládéval is kísérleteznek.

Bár a Hallongrotta Svédországban született, hamar meghódította a szomszédos skandináv országokat is. A 21. század gasztrohulláma pedig elhozta a világ számos konyhájába, ahol egyszerre tűnik fel skandináv különlegességként és retró hangulatú házi kekszként. Ma már gyakran bukkan fel nemzetközi süteményválogatásokban, „Swedish Thumbprint Cookie” néven is emlegetik.

Eredeti svéd recept:

Hozzávalók (kb. 20-24 darabhoz):

  • 200 g vaj (szobahőmérsékletű)

  • 100 g cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)

  • 270 g finomliszt

  • 1 teáskanál sütőpor

  • kb. 100 g málnalekvár (a lehető legjobb minőségű, akár házi)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).

  2. Egy nagy tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg könnyű, krémes állagú lesz.

  3. Szitáld hozzá a lisztet és a sütőport, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Nem kell túldolgozni, csak épp összeálljon.

  4. Formálj diónyi golyókat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

  5. Az ujjaddal (vagy egy kis kanál hátával) nyomj mélyedést a közepükbe – ez lesz a „barlang”.

  6. Kanalazz mindegyik mélyedésbe egy kevés málnalekvárt.

  7. Süsd 12–15 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek. Ne hagyd, hogy barnára süljenek!

  8. Hagyd teljesen kihűlni a tepsin, mert melegen még nagyon törékenyek.

Tipp:

  • A lekvár ne legyen túl folyós, különben kiszivároghat sütés közben.

  • Lehet próbálkozni más lekvárral is (áfonya, sárgabarack), de málna a klasszikus.

  • Lezárt dobozban 4-5 napig is eláll – ha marad addig!

 

LM