
Kép forrása: freepik.com
A „Hallongrotta” szó szerinti fordítása svédül: „málnabarlang”. Egy találó és bájos elnevezés, hiszen a kis sütemények valóban úgy néznek ki, mint kerek, puha kis „barlangok”, amelyek közepében málnaízű kincset rejtenek. Eredetileg a 20. század elején tűnt fel svéd recepteskönyvekben, de hamar alapdarab lett az otthoni sütés kultúrájában.
Svédországban az úgynevezett „fika” – a kávészünet rituáléja – nélkülözhetetlen része a hétköznapoknak. És mi passzolna jobban egy forró kávé vagy tea mellé, mint néhány házi Hallongrotta? Nem túl édes, nem túl nagy, és mindig pont azt az érzést adja, amit a skandináv életérzés lényege: egyszerű, letisztult, meghitt.
A klasszikus Hallongrotta vaj, liszt, cukor és vanília keverékéből áll, a közepébe málnalekvárt kanalaznak. Sok háziasszony saját csavart visz bele – például mandulalisztet használ, vagy citromhéjjal frissíti a tésztát. Bár a málna a klasszikus, mára eperrel, áfonyával, sőt sós karamellel vagy csokoládéval is kísérleteznek.
Bár a Hallongrotta Svédországban született, hamar meghódította a szomszédos skandináv országokat is. A 21. század gasztrohulláma pedig elhozta a világ számos konyhájába, ahol egyszerre tűnik fel skandináv különlegességként és retró hangulatú házi kekszként. Ma már gyakran bukkan fel nemzetközi süteményválogatásokban, „Swedish Thumbprint Cookie” néven is emlegetik.
Eredeti svéd recept:
Hozzávalók (kb. 20-24 darabhoz):
-
200 g vaj (szobahőmérsékletű)
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
-
270 g finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
kb. 100 g málnalekvár (a lehető legjobb minőségű, akár házi)
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
-
Egy nagy tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg könnyű, krémes állagú lesz.
-
Szitáld hozzá a lisztet és a sütőport, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Nem kell túldolgozni, csak épp összeálljon.
-
Formálj diónyi golyókat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
-
Az ujjaddal (vagy egy kis kanál hátával) nyomj mélyedést a közepükbe – ez lesz a „barlang”.
-
Kanalazz mindegyik mélyedésbe egy kevés málnalekvárt.
-
Süsd 12–15 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek. Ne hagyd, hogy barnára süljenek!
-
Hagyd teljesen kihűlni a tepsin, mert melegen még nagyon törékenyek.
Tipp:
-
A lekvár ne legyen túl folyós, különben kiszivároghat sütés közben.
-
Lehet próbálkozni más lekvárral is (áfonya, sárgabarack), de málna a klasszikus.
-
Lezárt dobozban 4-5 napig is eláll – ha marad addig!
LM





