Család

A bajai halászlé titkai

A bajai halászlé titkai

Kép forrása: hajdu-horgasz.hu

A halászlé a karácsonyi ünnepi lakomák egyik elengedhetetlen fogása. Tiszai vagy dunai halból, szegedi vagy bajai módon elkészítve egyaránt finom és egészséges. De vajon mi a különbség a kétféle halászlé között és honnan ered a bajai halászlé. A szegedi halászlé tiszai, a bajai pedig dunai halból készül, és míg a szegedi esetében egy alaplé adja az alapot, a  bajai esetében nem, ráadásul a bajai halászlé tésztával készül. De hogy honnan is ered ez a halászlé-készítési mód?

 

Régi, de nem ősi étel

Az első halászlé recept 1871-ben jelent meg Szegeden, Rézi néni szakácskönyvében. Halpaprikás halászosan volt a neve. A halászlé azért sem lehet ősi étel, mert paprika van benne, nem is kevés mennyiségben, ami viszont nem is olyan rég került Európába. Sokféle halászlé ismert, és sok közös vonás is van a halászlé receptekben. Az egyik ilyen, hogy többnyire pontyból és harcsából készül, és minél többféle hal van benne, annál finomabb. Azonban sok különbség is van a halászlevek között, a szegedi például alaplével készül. Ehhez alapot készítünk, amit aztán át kell passzírozni. A bajai halászlének nincs alapja, de van sok más halászléféleség is, például vannak, akik burgonyát is tesznek a halászlébe. Ilyen szempontból a bajai halászlé elkészítése igen egyszerű.

A hagyományos bajai halászlé gyufatésztával készül, ehhez lisztet és tojást kell elmorzsolni néhány csepp vízzel összegyúrva. Miután húsz percig hidegben pihentettük, 2-3 mm vastag lapokat kell gyúrni belőle, 3-4 centi szélesre nyújtani, majd 2-3 mm vastag gyufaszál alakú darabokra vágni. Bő, sós vízben 2 perc alatt kifőzve le kell szűrni. Ezután jöhet a halászlé elkészítése.

A feldarabolt pontyot egy éjszakára besózva el kell tenni, majd a halat, és apróra vágott hagymát szabad tűzön, bográcsban vízzel felönteni és felforralni. Ha felhabzott, jöhet rá a pirospaprika és cseresznyepaprika, majd 35-40 percig főzni kell. A levet ezután le lehet szűrni, hallal és tésztával kell tálalni. Egyszerű és mégis nagyszerű recept.

Hogy kerül a tészta a halászlébe?

A bajai halászlé története szerint Baja környékén, a Dunán sok vízimalom működött. A vízimolnárok élete unalmas és nyugodt volt, ezért sok gyermekük született. A népes családok és a molnársegédek, inasok azonban sokat ettek. Sok volt tehát az éhes száj, ezért tettek tésztát a halászlébe, hogy laktatóbb legyen az étel.

A bajai halászlé eredetileg pontyból készül, nem baj, ha más hal, például törpeharcsa is kerül bele, de a ponty ne maradjon ki. Lehetőleg dunai halból készítsük, így autentikus.

#baja #halászlé #recept