állás kalauz

Tudatos karriertervezés – kezdjük el még ma!

Tudatos karriertervezés – kezdjük el még ma!

Kép forrása: pixabay.com

Nem sokan vannak azok, akik gyermekkoruk óta tisztában vannak azzal, hogy milyen munkát szeretnének végezni, hogy mi a hivatásuk és azért, hogy elérjék álmaikat, mikor és pontosan milyen lépéseket kell megtenniük.

 

Előbb-utóbb azonban eljön az az idő, amikor igenis fontossá válik a karriertervezés, a tudatos lépések meghatározása és aztán megtétele. Amikor a saját karrierünket tervezzük, akkor érdemes számba venni a lehetőségeinket és a vágyainkat és minden munkahelyet, projektet, feladatot úgy megválasztani, hogy az a későbbiekben is a mi célunkat szolgálja. A témában egyébként szakértő segítséget is kérhetünk. De hogy melyek a tudatos karriertervezés legfőbb lépései?

Kik vagyunk és mit szeretnénk?

Az első az önértékelés, hogy tudjuk, mik az erősségeink, mire vagyunk alkalmasak, miben tudnánk érvényesülni. Keressük meg álmaink állását, fogalmazzunk meg célokat, és minderre szánjunk időt. Hisz az erős alapok segítenek majd abban, hogy erős karriert építsünk. Olvassunk álláshirdetéseket, hogy rálássunk egy-egy adott munkakörre, gondoljuk át, hogy mit is szeretnénk valójában csinálni. És nézzük meg azt is, hogy mi jelenleg képesek lennénk-e ezeket a feladatokat ellátni? Milyen képesítések, tapasztalatok szükségesek az adott munkakör betöltéséhez? Mi magunk rendelkezünk-e ilyennel?

Fontos, hogy meghatározzuk, hogy milyen lépéseket kell tennünk, hogy elérjünk álmaink állásához. Nem csak egyetlen járható út létezik, de vannak olyan lépések, melyeket nem hagyhatunk ki. Például ha orvosok szeretnénk lenni, nyilván el kell végeznünk hozzá az orvosi egyetemet. A célokat aztán bontsuk részekre, rövid és hosszú távúakra, határozzuk meg azokat a lépéseket, melyeket szükséges megtennünk, hogy elérjük azokat. Mit kell tennem, hogy eljussak oda, ahová vágyok? - ezt a kérdést időről időre tegyük fel magunknak. Lehet, hogy tanulnunk kell, lehet, hogy szakterületet kell váltanunk, lehet, hogy munkahelyet kell váltanunk. Mindig a szerint hozzuk meg a karrierünket érintő döntéseket, hogy az adott döntés hozzájárul-e a végső célhoz, álomhoz.

Ha pedig konkrét elképzelésünk van, hogy hol és mit szeretnénk dolgozni, keressük fel az adott céget. Kezdjünk egy alacsonyabb pozícióban, tanuljunk, kérdezzük meg, hogy az adott cégnél milyen előrelépési lehetőségek vannak. Válasszunk egy, a területünkhöz közel álló nyitott pozíciót, és gondoljunk arra, hogy ebből is milyen sokat tanulhatunk. Addig nem érhetünk fel a csúcsra, míg nem másztunk fel a létrára. És a legfontosabb, hogy az ilyen döntéseket ne halogassuk, kezdjünk el még ma tudatosan gondolkodni a karrierünkről.

(LM)