állás kalauz

TikTok videó, mint önéletrajz?

TikTok videó, mint önéletrajz?

Kép forrása: pixabay.com

A TikTok elindította állásportálját, ami egyelőre tesztüzemben működik az Egyesült Államokban. A TikTok Resumes használatával az egyes munkákra jelentkezők nem önéletrajzot küldenek a meghirdetett állásra, hanem bemutatkozó TikTok videót.

 

Ehhez nem kell más, mint a #TikTokResumes hashtag használata. Ezen kívül egy külön weboldalt is indítottak, ahol a felhasználók különböző álláshirdetésekre szűrhetnek.

A videós önéletrajz sok kérdést felvet, a fiatalok részben örülnek neki, de kérdés, hogy egy ilyen videóból vajon mi minden derül ki az adott pályázóról. Illetve az sem evidens, hogy valaki profi legyen a TikTok videózásban csak azért, mert épp fiatal. Ha pedig az adott pozíció betöltéséhez nincs is szükség TikTok, vagy egyéb social média tapasztalatra, akkor újabb kérdések merülnek fel.

Bemutatkozó videók, mint önéletrajzok

A videós önéletrajzoknak hazánkban nincs nagy múltja, az Egyesült Államokban sokkal jellemzőbb a videós bemutatkozás. Legyen szó akár valamelyik állásra való jelentkezésről, akár valamilyen képzettség megszerzéséről, iskolai jelentkezésről. Az, hogy egy rövid bemutatkozó videó miben nyújt többet, mint egy önéletrajz, szintén nehéz kérdés. Hisz vannak olyan pozíciók, melyeknél számít a kinézet, a megjelenés, a kommunikáció. Azonban ezekben a videókban, különösen ha a rövid, TikTok videókat nézzük, elég nehéz bemutatkozni, ahhoz, hogy egy ilyen videó valóban különleges és figyelemfelkeltő legyen, nagyon kell érteni a készítéséhez is. Persze egy jó ötlet nagyon jó alapot teremt, innen érdemes kiindulni.

A TikTokra készült önéletrajzok egyre népszerűbbek, mint ahogy azok a TikTok csatornák is, melyek az álláskeresésben nyújtanak segítséget, tanácsokat adnak a bemutatkozó videók elkészítéséhez, az önéletrajz megírásához. A TikTok ma már rég nem az ugrálós-táncolós, vicces, tátogós videók helyszíne csak, ahol hosszú órákat töltenek a tinik. Charli D'Amelio ma a legnagyobb TikTok sztár, aki tavaly több mint 17 millió dollárt keresett a TikTokkal. Persze a TikTokozásból nem könnyű megélni, hisz rengeteg munkát kell belefektetni, ha valaki ezt szeretnék csinálni. Szponzorációk, egyéb szereplések és mindenképp szükséges valamilyen termék is. D'Amelio tudatosan építette TikTok karrierjét, és húgával együtt összegen 27 millió dollárt kerestek.

A TikTokos önéletrajzok már hazánkban sem hangzanak idegenül, vannak cégek, melyek ilyen típusú bemutatkozást is kérnek egy-egy pozícióra való jelentkezéskor. Persze ezek nagyrészt olyan munkák, projektek, melyek esetén szükség is van arra, hogy az illető tudjon TikTok videókat készíteni. 

#állás #önéletrajz #tiktok #álláshirdetés

(LM)