állás kalauz

Szerelem a munkahelyen?

Szerelem a munkahelyen?

Kép forrása: pixabay.com

Sokan a munkahelyükön ismerkednek meg párjukkal, ami nem is csoda, hisz életünk nagy részét ott töltjük. Sokan elítélik a munkahelyen való ismerkedést, egyes vállalatok pedig még szabályozzák is a munkatársak közötti kapcsolatokat. De mi történik akkor, ha a munkahelyen szökken szárba a szerelem?

 

Ismerjük fel a kockázatokat

Az érzések nagyon fontosak, életünk alappillérei, azonban ilyen esetben nem árt felmérni a kockázatokat sem. Hisz lehetséges, hogy a kapcsolat nem működik. A munkahelyi barátságok esetében is vannak kockázatok, de ezek egy párkapcsolatnál még komolyabbak. Kockázatot jelent például az, hogy el tudunk-e vonatkoztatni érzéseinktől? Nem helyezzük-e új párunkat előnybe másokkal szemben? Sokan megkérdőjelezhetik például szakmaiságunkat is, különösen igaz ez akkor, ha valaki a szervezetben magasabb beosztásúval kerül intim viszonyba. Ha felmérjük ezeket a kockázatokat, és mégis szeretnénk kapcsolatot létesíteni, akkor készüljünk fel a következményekre is.

Nem minden fekete vagy fehér

A munkatársak attól függően viszonyulnak az adott helyzethez, hogy milyen volt előtte a megítélésünk. Sokan pozitívan fogadják a munkahelyi párkapcsolatokat, hisz jó látni, ha egy számukra kedves ember boldog, szerelmes és őszintén törődik egymással.

Persze fontos ismerni a vállalat belső szabályzatát is a témában, sok helyen ugyanis megtiltják az alkalmazottaknak, hogy egymással, ügyfelekkel vagy beszállítókkal randizzanak. Vagy épp előírja a vállalat, hogy az ilyen helyzetekről tájékoztassuk. A szabályokat mindenképp tartsuk be, és ami nagyon fontos, hogy ne titkolózzunk. Ezzel nem csak az új kapcsolatunknak ártunk, hanem ha kiderül, akkor a munkahelyi megítélésünknek is.

Kivel randizzunk és kivel ne?

A közvetlen munkatársainktól és a főnökünktől tartsuk távol magunkat. Rossz ötlet ilyen közeli munkatársakkal kezdeni, vagy bárkivel, aki valamilyen szinten a felettesünk. Persze a szívnek nem lehet parancsolni, de mégis figyeljünk arra, hogy kivel ápolunk szorosabb kapcsolatot. Persze minden párkapcsolat úgy kezdődik, hogy boldog, de mi van akkor, ha véget ér? Sokan nem gondolnak arra, hogy ha egy munkahelyi kapcsolatuk véget ér, az milyen nyomokat hagy majd a mindennapokban. Ha egy másik osztályon, emeleten, más területen dolgozóval szakítunk, talán a véletlen összefutásokon kívül nem is kell hozzá szólnunk soha. Ha viszont a közvetlen munkatársunk, főnökünk az érintett, bizony meggyűlhet a bajunk a szakítás után. Nem csak érzelmileg, hisz akár el is lehetetlenítődhet a helyzetünk az adott munkahelyen.

(LM)