állás kalauz

Szabadulás az Időprésből

Szabadulás az Időprésből

Kép forrása: pixabay.com

Az idő és az időtlenség, időkezelés, késés tipikus kisvállalkozói vagy vezetői problémák. Valamilyen módon mindannyian  szembesülünk velük.

 

A folyamatos időhiány például sokunknál általános, életviteli probléma lehet, üzleti kontextusban pedig vállalkozásunk életben maradása is függhet a nem hatékony időmenedzsmenttől. Természetesen az is előfordulhat, hogy nincs gondunk az idő kezeléssel, de környezetünk által közvetetten érint minket a téma. 

Időprésben élni

A helyes időbeosztás hiánya, az időhiány, a késés, egy jel, egy tünet.  Jele annak, hogy nem férünk bele a magunk és környezetünk állította időkeretbe. A környezet, a feladatok, tevékenység, társak és a Mi magunk kapcsolatában valami nem stimmel.

Rengeteg külső elvárással találkozhatunk és egy idő után kezd fájdalmassá válni az időprés, amelyet a külső elvárások és a belső ritmus eltérése okoz. Stressz, soha véget nem érő teendők, felületesen elvégzett feladatok, határidők be nem tartása, halasztás, késői hazatérés, szeretteink hanyagolása, állandó kialvatlanság - ezek mind annak a jelei, hogy időprésben élünk. 

Olyan, mint a nadrág és a has esete. Nem férek bele, akkor ez azt jelenti, hogy nagyobb nadrágra van szükség, vagy inkább kisebb hasra? Nincs is szükségem nadrágra? Kevesebbet egyek, vagy csak mást? Sportoljak többet? Sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, de fontos, hogy megtaláljuk azokat az egyedi, nekünk tetsző megoldásokat, amellyel kiegyensúlyozottak, elégedettek és boldogok lehetünk. 

 Az időprés feloldása

 1. Idő- és feladat beosztás realizálása:

Fontos, hogy kiválasszuk a minimális napi feladatok számát, amelyeket mindenképpen szeretnénk elvégezni. Ezt követően szüneteket iktatunk be:

 • szüneteket befejezésre, 
 • leeresztésre, 
 • lélegzetvételre, 
 • elindulásra, 
 • odaérésre, 
 • piros lámpára és dugóra, 
 • vagy egy rövid beszélgetésre. 

A számunkra kényelmes időbeosztás, beilleszthető lesz a jelenlegi világ és üzleti élet által követelt idő és tér dimenzióba. Ilyenkor elérjük azt, hogy az idő és feladat beosztás reálissá válik.

 1. Rendszerek személyreszabása, önismeret:

Rengeteg időmenedzsment eszköz érhető el mindenki számára, akár online, akár különböző tanfolyamok, tréningek által. A folyamat következő nagy lépcsőfoka az, hogy az általunk a megismert módszereket, eszközöket személyre szabjuk, finomhangoljuk úgy, hogy maximálisan a saját magunk igényeit, szokásait, személyiségjegyeit kezdjük figyelembe venni a tervezésnél. Ehhez magas szintű önismeretre, tudatosságra, fegyelemre és önszeretetre, öngondoskodásra van szükség.

A fentiek tudatosításával a késéshez, rohanáshoz, túlvállaláshoz való viszonyunk fog hosszútávon megváltozni.

 1. Sürgős-fontos listák készítése:

„Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”. ( Dwight D. Eisenhower) tartja a mondás.

Feladatainkat, tennivalóinkat osztályozzuk a fontos-sürgős dimenzióban, kibővítve a tudatos halasztás, törlés, delegálás lehetőségével. Fontos, hogy a feladatlistára magas prioritással kapjanak helyet a nem munka jellegű tennivalók is, például:  nyaralás, hobbik, tanulás, énidő, gondolatok, vágyak, kifejezendő gesztusok valaki felé.

 1. Saját igények felismerése:

Figyeljünk tudatosan saját igényekre, érzéseinkre, fedezzük fel önmagunkat újra. Ezáltal lehetőségünk lesz megtapasztalni egy kiegyensúlyozottabb, ugyanakkor tágabb perspektívát. Csökkenni fog, az időprés érzése, nem fog minket váratlanul meglepni, hiszen hamar fülön tudjuk csípni, ha megint időprésbe kerülnénk.

Az “Időprésben az üzlet” tréningen 4x fél nap keretében lehetőség van elmélyülni a hatékony időgazdálkodás és önismeret témáiban. Ez a tréning egy közös önismereti csoport munka saját magunk megértésére az idő, illetve az időzítés, idő kezelés szempontjából vizsgálva. 

Ha érdekel a téma és szívesen foglakoznál vele, akkor tarts velem az április 28-án megrendezésre kerülő online webinaron, ahol betekintést adok arról, hogy mit nyújthat neked a tréning! Ide kattintva ízelítőt kapsz a témáról, ha pedig szívesen megismernél néhány könnyen alkalmazható időmenedzsment eszközt, iratkozz fel hírlevelemre és ajándékba megkapod az Időprésben E-bookot

Sugár Márton integratív coach