állás kalauz

Networking a munkahelyen

Networking a munkahelyen

Kép forrása: pixabay.com

A networking hálózatépítést, kapcsolatépítést jelent és ha túllendülünk a networking értékesítési vetületén, máris látjuk, hogy milyen nagyszerű terep erre a munkahelyünk. Kapcsolatokat építeni ugyanis itt tudunk a legjobban. Egyre többen ismerik fel ennek fontosságát, azt, hogy a munkahely nemcsak a munka terepe, hanem a kapcsolatépítésé is. Aki növekedni szeretne az üzleti világban, legyen akár cég vagy magánszemély, érdemes erre is odafigyelnie.

 

Minőség és megbízhatóság

A minőségi munka természetesen alap, de mi magunk is láthatjuk, hogy nem mindig annak ível a legjobban felfelé a karrierje, aki a legjobb munkát végzi, aki szakterületén a legjobb. Sok múlik a kapcsolatokon, a kapcsolati hálón. A networking az egyik legjobb eszköz a karrierépítés és a szakmai sikerek eléréséhez. Egy jó kapcsolati rendszer álláslehetőségeket, előrelépési lehetőségeket és személyes fejlődést is biztosíthat. Aki szakmai sikereket szeretne elérni, annak része a hálózatépítés is, ami nagy segítség lehet a  karrierelőrehaladásában. Hogy hogyan?

Mi az a networking?

Az üzleti életben a hálózatépítés olyan személyes és szakmai kapcsolatlista vezetése, amit karrierünk előmozdítására használatunk. A hálózatot azok az emberek alkotják, akikkel kapcsolatba kerülünk, akik potenciálisan értékes szakmai segítséget vagy útmutatást tudnak nyújtani. Hogy kik alkothatják ezt a hálózatot? Munkatársak, családtagok, barátok, egykori diáktársak, ügyfelek, személyes ismerősök, a velünk egy szakterületen dolgozók. Potenciális kapcsolatok mindenhol vannak.

Kapcsolatépítés a munkahelyen

Az egyik legkézenfekvőbb hely, ahol bővíthetjük kapcsolatrendszerünket, az a munkahely. Az ilyen kapcsolatok ajánlásokat, állásajánlatokat, mentorálást és gyakorlati képzést is biztosíthatnak. Ha időt és energiát szánunk arra, hogy megismerjük kollégáinkat, akkor megvan a lehetősége annak, hogy ők segítsenek nekünk előrehaladni a karrierünkben. A feletteseinktől kaphatunk ajánlólevelet, a vezetőink belső információkat nyújthatnak egy-egy megnyíló álláslehetőségről, a korábbi munkatársaink pedig ajánlhatnak is bennünket új munkáltatójuknak.

A munkahelyi kapcsolati hálónk abban is segítségünkre lehet, hogy szakmailag fejlődjünk. Ha van egy mentorunk, aki útmutatást és tanácsot ad, azzal nagyon sok tudást, tapasztalatot szerezhetünk. A munkahelyi kapcsolatépítés nem bonyolult, egyszerűen beszélgessünk az emberekkel, ismerjük meg őket, szakmai múltjukat, a vállalat életében betöltött szerepüket és karriercéljukat. Ha így teszünk, azt is megtudjuk, hogy ők hogy tudnak segíteni nekünk és adott esetben mi hogy tudunk segíteni nekik. A dolog ugyanis kétirányú kell, hogy legyen.

LM