állás kalauz

Munkanélküli lettem, segítség!

Munkanélküli lettem, segítség!

Kép forrása: pixabay.com

Munkanélküli – a szó, amitől a legtöbben rettegnek. Azonban ennek nem feltétlenül kellene így lennie, hisz attól, hogy valaki munkanélkülivé válik, még nem dől össze a világ. Amikor valaki nem önszántából válik munkanélkülivé, a legfontosabb, hogy mielőtt bármilyen papírt aláír a munkáltatójánál, olvassa át alaposan és kérdezzen meg egy hozzáértőt, ha valamit nem ért.

 

Regisztrálni kell

Amikor munkanélkülivé válunk, a legfontosabb, hogy jelentkezzünk a munkaügyi központban. Ez a rendszer, vagyis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszere úgy épül fel, hogy van a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a fővárosi, valamint megyei kormányhivatalok székhelyein található munkaügyi központok, valamint a munkaügyi kirendeltségek. Itt kell tehát jelentkeznünk, mikor munkanélküliek lettünk.

Ez a regisztráció szükséges ahhoz, hogy munkanélküli segélyt kapjunk. Ezt álláskeresési járadéknak hívják ma már hivatalosan, azonban a köztudatban még mindig munkanélküli segélyként él. A munkáltatónktól kapott papírokkal tehát ide menjünk el, itt regisztrálnak bennünket, megkérdezik, hogy milyen végzettségünk van és milyen munkát szeretnénk vállalni. A munkaügyi központokon keresztül különböző képzésekre is lehetőség nyílik, érdemes tehát nyitott szemmel járni.

Álláskeresési járadék

Miután regisztráltunk, 90 napig részesülünk álláskeresési járadékban. Ennek összege attól függ, hogy korábban mekkora volt a fizetésünk. Ez alatt a három hónap alatt még él a társadalombiztosításunk is, azonban ha letelik a járadék összege, magunknak kell fizetni. Ezt nem kell bejelenteni, a NAV küld majd értesítést arról, hogy fizessünk be havonta 8400 forint társadalombiztosítási hozzájárulást, hogy jogosultak legyünk az egészségügyi ellátásra. Ezt mindenképp fizessük be, hisz bármi történhet, nem maradhatunk ellátás nélkül.

Maradjunk regisztrálva!

Amennyiben munkát találunk, munkahelyet létesítünk, mindenképp értesítsük erről a munkaügyi kirendeltséget is, hogy módosítani tudják az adatainkat. Ha pedig letelik a három hónap és nem találtunk állást, vagy épp nem alapítottunk vállalkozást, akkor is kapcsolatban kell maradnunk a munkaügyi kirendeltséggel. Ilyenkor háromhavonta kell jelentkezni ahhoz, hogy ne töröljenek a rendszerből, hogy regisztrált munkanélküliek maradhassunk. Ennek azért van jelentősége, mert érkezhetnek olyan pályázati, támogatási lehetőségek, melyek feltétele, hogy valaki regisztrált munkanélküli.

Végül pedig ne ijedjünk meg, ha nem találunk állást, és ne szégyelljük azt, ha munkanélküliek vagyunk. Napjainkban sokan tudatosan tartanak pihenőt, választják a munkanélküliséget, várnak egy jobb ajánlatra vagy épp egy pályázati lehetőségre. Segítség pedig akkor is van, ha lejár az álláskeresési járadék, ilyen esetekben az önkormányzatok nyújthatnak anyagi támogatást a mindennapokhoz.

(LM)