állás kalauz

Mosoly és pontok – milyen a jó önéletrajz?

Mosoly és pontok – milyen a jó önéletrajz?

Kép forrása: pixabay.com

Mai rohanó világunkban minden másodperc, minden pillanat számít. Igaz ez az álláskeresésre is, ha valahova beküldjük az anyagunkat, sokszor egy pillanat törtrésze alatt döntenek arról, hogy érdemes-e ránézni, elolvasni.

 

Hogy ez jó irány-e vagy sem, arról nyilván megoszlanak a vélemények. De egy biztos, ha állásra jelentkezünk, olyan önéletrajzzal tegyük meg, ami figyelemfelkeltő, egyszerű, esztétikus.

Mint ahogy a világban mindenben, az álláskeresésben is vannak trendek. És itt most nem csak a felkínált állások jellegére gondolunk, bár e tekintetben is nagyot fordult a világ. A legújabb statisztikák szerint folyamatosan nő az automatizáció, fejlődik a robotika, a távoli elérés, vezérlés. Ez pedig azt vetíti előre, hogy az ilyen területeken dolgozókra egyre kevésbé lesz szükség. Óvatos és bátrabb becslések is születtek már ebben a témában, akármelyiket nézzük is, az látható, hogy az iparban egyre több feladatot végeznek majd el a robotok, a technológiák egyre fejlődnek, a kézi munkaerőre egyre kevésbé lesz szükség.

Fókuszban a szakmai tapasztalatok

Aki munkát keres, biztos feltette már magának ezt a kérdést, és keresett rá választ az interneten. Egyetemesen jó válasz nincs erre a kérdésre, hisz minden viszonyítás kérdése. Hogy milyen típusú állásra jelentkezünk, milyen munkáltatóhoz, milyen feladatra. Egy pék önéletrajzának nem kell úgy kinéznie, mint egy digitális művészé, ez egyértelmű. Ami biztos, hogy ma már nem illik esszé típusú önéletrajzot készíteni. Hisz a munkáltatónak se ideje, se kedve nincs elolvasni egy „dolgozatot”.

Az önéletrajznak áttekinthetőnek kell lennie és ami még fontosabb, egyedinek. Bár csábító lehet a sablonok letöltése és használata, ez már eleve azt árulja el az emberről, nem nem akart ő olyan sok időt ezzel eltölteni. Ha pedig valaki kap több tucat egyformán kinéző önéletrajzot, vajon mit gondol majd ezekről a jelentkezőkről? Ideális esetben az önéletraj egyedi és színes.

Fordított időrendben

A fókuszban pedig nem a tanulmányok állnak, hanem a kompetenciák. Hisz ugyan kit érdekelne, hogy hol érettségiztünk és mit csinálunk szabadidőnkben? A fontos, hogy mire vagyunk képesek, milyen tapasztalataink vannak. Ezért az évtizedek óta berögződött hagyományos felépítést is érdemes elfelejtenünk. És elkészítenünk szakmai önéletrajzunkat, melyben a hangsúly a képességeinken, tapasztalatainkon van. Egy szakmai önéletrajban fordított időrendben soroljuk fel a munkatapasztalatunkat. Így világosan, egyértelműen látszik szakmai fejlődésünk.

(LM)