állás kalauz

Mit tartalmazzon egy végzős CV?

Mit tartalmazzon egy végzős CV?

Kép forrása: pixabay.com

A munka világába belépni nem nagy lépés. Nagy és nehéz lépés, az első munkahely pedig sok szempontból meghatározó a jövőre nézve. A cégek sokszor tapasztalattal rendelkező munkatársakat keresnek, egy frissdiplomás, aki épp csak elvégezte az egyetemet, pedig nem rendelkezhet tíz-húsz év tapasztalattal. Ami nem jelenti azt, hogy a tudása alapján ne lenne alkalmas a munka elvégzésére.

 

A lehetőségek természetesen a pályakezdők számára is sokszor nyitottak. Önéletrajz és motivációs levél – ezek kettőse alapján alkot képet a vállalat a jelentkezőről. A motivációs levél megírása pályakezdőként könnyebb, hisz ilyenkor az ember még tele van motivációval, álmokkal, tervekkel. Nem úgy az önéletrajz elkészítése. Hisz munkatapasztalat nélkül elég üres az önéletrajz.

Mit írjak az önéletrajzba, ha még sehol sem dolgoztam?

A legtöbbször ez a kérdés merül fel, azonban nem kell kétségbe esni akkor sem, ha az első munkahelyünket keressük. Az önéletrajzban egyértelműen fel kell tüntetni, hogy milyen végzettségünk van, nem csak a gimnázium, egyetem vagy főiskola nevét, hanem azt a szakot is, ahol végeztünk.

A nyelvvizsga szintjét és típusát is írjuk bele az önéletrajzba, azonban ezen kívül is van jó pár dolog, amivel „felturbózhatjuk” a CV-t. Ilyen például az, ha részt vettünk és helyezést értünk el valamilyen országos tanulmányi versenyen. Bátran írjuk bele, ha valamiben kiemelkedőt nyújtottunk, legyen az sportverseny, vagy olyan dolog, amiben kiemelkedtünk. Például ha ösztöndíjat nyertünk, diákszervezetben vállaltunk munkát. Ugyanígy ha külföldön folytattuk tanulmányaink egy résztét például Erasmus-program keretén belül, akkor mindenképp említsük meg ezt az önéletrajban, mint ahogy azt is, ha önkéntes munkát végzünk.

Hogy hol végeztünk a szakmai gyakorlatunkat, és ott milyen feladatokat végeztünk, az is képet ad rólunk a leendő munkáltatónak. Mint ahogy az is, hogy dolgoztunk-e az egyetem mellett. Hol? Mit? Mi volt a feladatunk? Ha mindezeket az információkat megosztjuk az önéletrajzunkban, egyrészt nem is tűnik már olyan üresnek. Másrészt pedig a leendő munkáltató tisztában lesz azzal, hogy tanulás mellett mi mindenre voltunk képesek. Mennyire vagyunk nyitottak, például egy-egy külföldi szemesztert nézve, mennyire vagyunk kitartóak, például a rendszeres önkéntes munkavégzést, ha nézzük.

Összességében tehát, pályakezdőként sem kell kétségbe esnünk, ha önéletrajzot írunk, hisz ha alaposabban belegondolunk, nagyon sokféle tapasztalat van már egy friss diplomás mögött is, még akkor is, ha az első munkahelyét keresi.

(LM)