állás kalauz

Mit jelent az operátori munka?

Mit jelent az operátori munka?

Kép forrása: pixabay.com

Az gyár üzemeltetői felelősek a gyártási folyamat minden szakaszának ellenőrzéséért, miközben az operátorok felelnek a szakaszokért.

 

Ma többféle operátort különböztetünk meg egészen a betanított futószalagos munkásoktól kezdve, a nagyobb gépekre felügyelő operátorokig. Az egészben a legjobb, hogy nem baj, ha valaki alulról kezdi, mivel egy kis türelemmel könnyen feljebb tud lépni a ranglétrán. A felelősséget vállaló operátorok szokásos feladatai közé tartozik a különböző ipari folyamatokhoz és termékgyártási szakaszokhoz szükséges készülékek és berendezések működtetése.

Az operátor az üzem különböző részein dolgozhat, a folyamat rá bízott fázisától függően. Lehet egy műszakvezető vagy az üzemtechnikus felügyelete mellett, de dolgozhat a munkások és a szakmunkások közreműködésével is.

Miket csinál egy operátor?

Egy biztos, az operátor nem fog unatkozni. Egyesek előkészítik az ipari üzemek gépeit, berendezéseit. Mások a javítandó vagy beavatkozandó technológiai berendezéseket felügyelik, és gondoskodnak a folyamatos működésükről. Sokan ipari technológiai műveleteket végeznek, miközben tisztán tartják a felszerelést és a saját felelősségi körükbe tartozó területet.

Kisebb felelősséget jelent elvégezni a berendezések alapvető karbantartási műveleteit és kitölteni az eseményjelentéseket. Szintén fontos a termékek és segédanyagok szállításának és megújításának az ellenőrzése. Néhány operátor rendszeres elemzéseket végez a termék- és folyamatminőség biztosítása érdekében.

Igazából minden gyár másképp kezeli a betöltendő pozíciókat, kár lenne azt gondolni, hogy csak a futószalag mellé keresnek embert. Ott van az üzem ellenőrzése, a minőségellenőrzések, a nyersanyag előkészítése és bevizsgálása, az eredmények nyilvántartása, a mintavétel és még sorolhatnánk.

Nyilvánvaló, hogy az operatív funkciók - függetlenül attól, hogy milyen vállalatról van szó - bizonyos készségeket és általában olyan szintű fizikai aktivitást igényelnek, amelyek egy kicsit nagyobb igénybevételt jelentenek, mint ami a vállalatok adminisztratív vagy középvezetői pozícióiban megszokott. Éppen ezért nem lehet bárkiből jó operátor.

A vállalatok olyan embereket keresnek, akik képesek a biztonsági módszerek és szabványok betartására, nem ijednek meg a feladataik ellátásához szükséges alapvető eszközök és berendezések használatától, ugyanakkor rugalmasak és alkalmazkodó személyiségűek. Végül kiváló kommunikációs készséggel is kell rendelkezniük.

Ha ezek a tulajdonságok megvannak benned, akkor jó operátor leszel.

#álláskalauz #állás #munka #job #karrier #operátor

(LM)