állás kalauz

Minek nekünk megtartó vezető?

Minek nekünk megtartó vezető?

Kép forrása: pixabay.com

A kilépő interjúk tanúsága szerint a leggyakoribb felmondási okok között a munkakörülmények és a bér mellett általában a vezetővel való rossz kapcsolatot említik a távozók. A szervezeti szinten jelentkező magas fluktuáció tovább nehezíti az aktuális munkaerőpiaci helyzetből fakadó kihívásokat. Az egyre súlyosabbá váló munkaerő-hiány jelentősen érezteti hatását a termelő és gyártó szektorban is országszerte: a toborzási folyamatok és a korábban bevált gyakorlatok már nem hozzák a kívánt eredményeket.

 

Szervezetfejlesztő, tanácsadó cégként azt valljuk, hogy a munkavállalók megtartása épp olyan fontos feladat, mint a megtalálásuk, ebben pedig a közvetlen vezetőknek kiemelt szerep jut.

Mi adja a vezető számára a megtartó erőt?

Tapasztalataink szerint az alábbiak mindenképp szükségesek hozzá:

Tisztában van önmagával.

A stabil önismerethez érett személyiségre, kellő tapasztalatra, tudatosságra van szükség. Mivel egyre fiatalabb vezetők kerülnek a csapatok élére, esetükben mindenképp érdemes ezt a személyiség fejlődési folyamatot képzéssel megtámogatni. Azok a vezetők, akik tisztában vannak önmagukkal, értékeikkel és erősségeikkel, magabiztosabban és határozottabban tudják kezelni a felmerülő problémákat.

Támogat és fejleszt másokat.

Egy megtartó vezető képes az eltérő korú, más-más igényekkel, tapasztalattal rendelkező munkatársak irányítására, támogatására, motiválására. Kommunikációs és vezetési stílusát a munkatársakhoz és az adott helyzethez igazítja. Ehhez kellő empátiára, odafigyelésre és vezetési ismeretekre is szüksége van.

Csapatot épít.

Nem hiszi magáról, hogy mindentudó pusztán azért, mert Ő a vezető. Felszínre tudja hozni és kiaknázni a csapattagokban rejlő potenciált, együttműködik és ösztönzi a kollégákat a több felelősség vállalására. Teret ad az eltérő véleményeknek, nem tart attól, ha visszajelzést kell adnia, vagy kapnia.

Eredményorientált.

Egy megtartó vezető nem téveszti szem elől a csapat céljait és a teljesítményt. Kellő bátorsággal és kudarctűrési képességgel néz szembe a mindennapi kihívásokkal, jól kezeli a változásokat. A csapat eredményeit a saját érdemei elé helyezi. Ő van a csapatért és nem fordítva.

A vezetők fejlesztése azonban csak egy – bár igen fontos - eleme annak, hogy egy vállalat meg tudja tartani a munkavállalóit. Hiszünk abban, hogy a problémákat rendszer szinten kell vizsgálni ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő beavatkozási pontokat, melyek révén eredményessé és jövőbiztossá tehetjük a szervezetet. Ez magában foglalhatja a folyamatok optimalizálását, a struktúra megváltoztatását, vagy a készségek fejlesztését egyaránt.

Szervezetfejlesztő, vezetőfejlesztő, tréner és coach csapatunk örömmel áll rendelkezésükre egyedi fejlesztési igényeik kapcsán.

Márton Mónika

ügyvezető

www.legacy.hu | iroda@legacy.hu | +36 20 986 5390