állás kalauz

Milyen önéletrajzot készítsek?

Milyen önéletrajzot készítsek?

Kép forrása: pixabay.com

Biztosra akarsz menni? Akkor válaszd az időrendi sorrendet! A kronologikus önéletrajz talán a leghagyományosabb és a legtöbb jelölt számára ismerős önéletrajz-típus.

 

Itt a személyes adataidat, a tapasztalatodat és a végzettségedet időrendi sorrendben, a legrégebbitől a legújabbig mutathatod be, vagy éppen fordítva. Ez egy jó módja annak, hogy eladd magadat, mert kiemeli a karrierfejlődésedet és az elért eredményeidet.

Neked való ez az önéletrajz, ha

Akkor használd, ha olyan munkakereső vagy, akinek lineáris vagy folyamatos karrierútja van, és olyan állást szeretnél találni, amely folytonosságot biztosít ezen az úton. Nem baj, ha alulról kezdted, itt sokkal fontosabb a fejlődés, viszont ennek tényleg folyamatosnak kell lennie. Ha például évekig nem csináltál semmit, akkor talán másik önéletrajz-típust kellene keresned.

Akkor is neked való, ha több éves tapasztalattal rendelkezel, neves cégeknél dolgoztál, és ezt szeretnéd kiemelni. Vagy azért, mert több éve ugyanannál a vállalatnál dolgozol, és a pozícióváltások a szakmai fejlődést jelzik, vagy azért, mert különböző vállalatoknál forgolódtál, de ugyanígy a karriered horizontális vagy vertikális fejlődését mutatja.

Régi és új, avagy melyik legyen elől?

Nagyon gyakran hangzik el az a kérdés, hogy melyik a jobb a lineáris önéletrajz formátum, azonban a választ csak te tudod megfogalmazni. Ha évekkel ezelőtt sikerült megtalálnod álmaid munkáját, és most szeretnél visszatérni abba a közegbe, akkor érdemes a múltat kiemelned. Ha viszont egyszerű munkákat vállaltál, és csak az utóbbi időben kezdtél el fejlődni, akkor mindenképpen ezzel kezd a sort.

Minden az információ relevanciájától függ. Ha úgy véled, hogy a legrégebbi tapasztalataid jobban megfelelnek a meghirdetett pozíciónak, akkor tedd azokat az első helyre.

Például:

Képzeljük el, hogy a jelölt korábban egy tekintélyes vállalatnál dolgozott, fontos pozíciót töltött be, esetleg vezetői pozíciót, ahol egy csapatot felügyelt, de aztán egy olyan vállalathoz került, ahol más volt a struktúra, és a pozíciója koordinátor volt, ahol nem volt olyan alkalmazott, akit felügyelni kellett volna. Ezt az állást otthagyta, hogy vállalkozóvá és önfoglalkoztatóvá váljon, most pedig újra be akar lépni a munkaerőpiacra, és vezetői pozícióra törekszik.

Ebben az esetben fontos egyértelművé tenni, hogy a jelölt már betöltötte a vezetői pozíciót, ezért ennek az információnak a kiemelésére a lineáris formátum (a legrégebbi dátumtól a legutóbbiig történő sorrendbe állítás) érdekesebb, hogy a munkaadó biztosan elolvassa ezt az információt.

(LM)